Без парад за 9 май в Москва, но ще има в Минск

OFFNews 09 май 2020 в 07:00 4526 0

Снимка http://mil.ru/

Репетицията за 9 май на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия

Русия се готви да отбележи Денят на победата на 9 май символично. Традиционният внушителен пешеходен парад няма да се проведен, но ще има демонстрация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия заради епидемията от коронавирус.

Самолети, изтребители и хеликоптери вече прелетяха за репетиция над Червения площад на 4 април, като някои от тях оцветиха небето с руския трикольор.  Вечерта в центровете на градовете задължително ще има традиционен празничен салют. Президентът Владимир Путин заяви, че всички останали планирани събития ще се проведат, но по-късно. Путин планираше грандиозен парад по случай 75 г от края на Втората световна война и за участие в събититията на Червения площад бяха поканени множество световни лидери.

Русия е на пето място по брой заболели с почти 180 000 случая, а само за ден заболелите са - 10 699.

Парад обаче ще има в столицата на Беларус - Минск и това ще е единствената страна от бившия СССР с парад.. Президентът Александр Лукашенко покани публично покани лидерите на всички постсъветски страни, както и депутати, и други гости, но надали някой от тях ще го уважи.

В Беларус има над 21 100 заболели от COVID-19, 933 от които са новите случаи. Лукашенко бе предупреден от европейски дипломат номер 1 Жозе Боре, че няма да получи обещаната помощ от 60 млн евро за справяне с епидемията, ако не се спазват правилата. Това обаче не накара Лукашенко да промени плановете си.

Според анализатори Лукашенко използва парада идеологически срещу Москва, която често упреква в приватизация на Победата. Беларус е най-пострадалата държава от Втората световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови