Без прецедент: Китай затвори 2 града заради новия коронавирус (обновена)

OFFNews 23 януари 2020 в 09:19 4999 0

Снимка skeeze/pixabay

Китайските власти въведоха безпрецедентни мерки за опазване на общественото здраве, като забраниха за жителите на два града - Ухан и Хуанган - да ги напускат. Ограниченията идват заради пневмонията, причинена от новия тип коронавирус. 

Както съобщи китайската телевизия, от 10 часа сутринта местно време на 23 януари временно, до второ нареждане, спира работата на обществения транспорт в 11-милионния Ухан, на летището и железопътните гари. БТА съобщава, също цитирайки телевизията, че жителите на града, откъдето тръгна разпространението на вируса, са посъветвани да не го напускат освен при извънредни ситуации. Малко по-късно бе "запечатан" и 6-милионният Хуанган.

Снощи вестник "Женмин жибао" съобщи, че от новия коронавирус в Китай са се разболели 473 души. Към днешна дата се съобщава за 9 смъртни случая.

Междувременно, Световната здравна организация (ЗСО) съобщи, че няма да въвежда извънредно положение заради регистрирания в Китай коронавирус.

Властите в Китай предупредиха за появата на вируса в края на миналата година. Според местните специалисти става дума за неизвестна досега пневмония, с огнище град Ухан - административният център на провинцията Хубей в източната част на страната. По-късно беше изолиран и причинителят на болестта коронавирус 2019-nCoV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови