Безработицата в САЩ е най-високата от Голямата депресия насам

OFFNews 08 май 2020 в 16:46 2480 0

Снимка www.pxfuel.com

Безработицата в САЩ е скочила до 14,7 процента през април, което е най-високото ниво от Голямата депресия, съобщава Асошиейтед прес.

Загубени са били 20,5 милиона работни места, което е най-силното свиване на трудовия пазар в историята.

Цифрите са ярко доказателство за щетите, които кризата с коронавируса е нанесла на икономиката.

Трудовият пазар се е сринал със зашеметяваща скорост, като през февруари безработицата бе на петгодишния минимум от 3,5 процента и 4,4 процента през март.

В правителствения доклад, публикуван днес, се посочва, че в данните за безработицата не са обхванати много хора, които са загубили работата си през април, но не са потърсили нова. Влиянието на загубените работни места е отразено от намаляването на дела на американците в трудоспособна възраст, които имат работа. Този показател е спаднал до историческия минимум от 51,3 процента.

Анализатори прогнозираха, че през април безработицата може да достигне 16 процента или повече, а загубените работни места да бъдат над 21 милиона. Данните не отразяват изцяло размера на щетите, които коронавирусната криза е нанесла на трудовия пазар и приходите. Много хора все още имат работа, но с намалени работни часове, а други работят с по-ниски възнаграждения.

При Голямата депресия от 2008-2009 година за период от две години бяха загубени 6,5 процента от работните места в САЩ, припомня АП/БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови