Безредици в Москва: 828 протестиращи са задържани (обновена)

OFFNews 03 август 2019 в 20:07 3719 0

Протест в Москва

Снимка novayagazeta.ru

Общият брой на арестуваните по време на поредния протест в Москва достигна 828 души, съобщи ОВД-Инфо. Малко преди 19 ч. московско време броят на задържаните от полицията протестиращи бе 685 души, разправата с демонстрантите продължава. Сайтът публикува списъка с имената на арестуваните.

За поредната акция „Разходка по булевардите“ под лозунга „Да си върнем правото на избор“ призова щабът на опозиционера Алексей Навални. Самият Навални е зад решетките за 30 дни в административния арест заради това, че повторно бе нарушил правилата за организиране на митинги. Гневът на опозицията в руската столица бе провокиран от натиска на властите върху независимите кандидати за депутати в градския парламент и последвалия отказ на ЦИК да ги регистрира за участие в изборите.

Акцията започна едновременно в 14 ч. московско време на няколко места в центъра на града. Арестите вървяха на Пушкинския и Трубния площади, на Цветния булевард и Стария Арбат. На изхода на предизборния щаб на Рождественския булевард бе задържана юристката на Фонда за борба с корупцията Любов Собол, която е в гладна стачка от 21 дни.

Собол не получи регистрация за участие в местните избори, но трябва да плати глоба в размер на 300 000 рубли, защото е дръзнала да проведе среща с избиратели на Трубния площад на 15 юли. Тя бе задържана днес, когато бе тръгнала да се включи в протестната разходка. После в компанията на полицаи тя бе "разхождана" 3 часа из Москва, след което я доставиха в районния съд. В хода на заседанието съдията заяви, че няма основания да не вярва на докладите на силоваците, съобщи "Новая газета". След съдебното решение Собол бе отведена на разпит в Следствения комитет като свидетел по наказателното дело за масовите безредици по време на неразрешения от властите митинг на 27 юли. 

Протестът не бе разрешен от московските власти, а вчера прокуратурата предупреди както организаторите, така и участниците в проявата за „установената в законодателството на страната отговорност“. Полицията съобщава, че в протестната разходка участват не повече от 1 500 души и че задържаните са около 600. Полицаите бият с палки, претърсват избирателно млади хора и изискват документи от онези, които се крият от дъжда под навесите.

Един от участниците в протеста разказва пред „Новая газета“ как полицаи са преровили раницата му и го пуснали, а след 200 метра отново го спрели и открили у него неразпечатан флакон с лютив спрей, поради което го задържали. Сред арестуваните и пребиваните има политолози, журналисти, граждани.

„Алтернатива на изборите е разпадът е на държавата. Онези, от които зависи това, не ни чуват, те са се изолирали от нас. Те правят единственото, което могат – разбиват със силата на превъзходството. Хората, които днес излязоха на улицата, те са алтернатива на ужаса. Това е спасение от липсата на ред, а не е безредици. Масовото насилие по улиците на Москва е организирано от държавата“, заяви пред събралите се Виктор Шендерович, известен журналист, писател, драматург, радио и тв водещ, цитиран от „Новая газета“.

След 8 денонощия в ареста кандидатът за депутат в Московския градски парламент и получил отказ за регистрация от ЦИК Константин Янкаускас бе отново задържан на изхода и отведен в неизвестна посока. Три часа след задържането й още преди старта на протеста Любов Собол беше в неизвестност, по-късно се оказа в полицейски бус. Освен кандидат за депутат в градския парламент, Собол е юристка във Фонда за борба с корупцията на Навални.

Час преди началото на демонстрацията в центъра на Москва бяха изключени интернет връзките. Базовите станции са били преведени в режим GSM-only, на практика мобилният интернет е спрян.

ОВД-Инфо съобщава, че по данни към 19 ч. в 8 от полицейските участъци не се допускат адвокати, а в 6 са пристигнали служители от Следствения комитет. В 3 участъка принудително се снемат пръстови отпечатъци на арестуваните. В един от арестите фотографират задържаните, а при отказ от дактилоскопия заплашват с чупене и откъсване на пръсти. Не е разрешено да се пие вода, или в краен случай допускат хората до кран на чешма. В един от арестите забраняват на задържаните да ползват телефони, в друг са взели ДНК-проби, а за един пребит до невъзможност да върви е извикана Бърза помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови