Бира срещу олио! Как мюнхенска пивоварна си набавя мазнина за пържене на шницели

OFFNews 16 юли 2022 в 20:48 5251 0

Бира

Снимка pexels.com

Бира

Пивоварна в Мюнхен е намерила нов начин да се справи с недостига на олио за готвене в Европа - клиентите плащат бирата си със слънчогледово олио и така бирарията си осигурява големи запаси за пържене на шницели, разказва Ройтерс.

Тъй като Украйна и Русия осъществяват около 80% от световния износ на слънчогледово олио, много европейски страни, включително Германия, страдат от недостиг, след като Русия нахлу в съседната страна през февруари.

Мениджърите на пивоварна "Гизингер", която се намира в южния град Мюнхен, смятат, че имат отговор на този въпрос, като предлагат на любителите на бирата литър от любимата им напитка срещу същото количество слънчогледово олио.

"Цялото нещо се появи, защото в кухнята просто свърши олиото и затова трябва да сме изобретателни", казва управителят на заведението Ерик Хофман.

Бутилките с рапично и слънчогледово олио често липсват от рафтовете на супермаркетите в Германия, а много магазини ограничават броя на бутилките за един клиент.

"Набавянето на олио е много трудно ... ако се нуждаете от 30 литра на седмица, а вместо това получавате само 15, в един момент вече няма да можете да изпържите шницел", казва Хофман и добавя, че досега клиентите са разменили 400 литра.

Докато литър бира струва около 7 евро в германските кръчми, еднолитрова бутилка слънчогледово олио се продава на дребно за около 4,5 евро - което прави офертата изкушаваща за много клиенти.

Клиентът Мориц Балер купува 80 литра слънчогледово олио в Украйна по време на пътуване за доставка на хуманитарна помощ, като разменя пратката си за осем каси бира за рождения си ден.

"Кампанията е готина", казва той. "Можем да се сдобием с евтина бира и да, пивоварната Giesinger също е подпомогната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови