Бивш съветник на Тръмп е признат за виновен заради лъжи пред Конгреса

OFFNews 15 ноември 2019 в 20:41 2666 0

Роджър Стоун

Снимка politico.eu

Близкият приятел на президента Тръмп и негов бивш съветник Роджър Стоун бе признат за виновен по всички 7 пункта от обвинението, повдигнато от правосъдното министерство, за дадените показания пред Конгреса, съобщи CNN.

Съдът го призна за виновен за лъжливите показания, както и за възпрепятстване на правосъдието и оказване на натиск върху свидетели в рамките на делото за намесата на Русия в американските избори.

Съдебните заседатели се съгласиха с това, че Стоун е излъгал, за да скрие нелицеприятната истина в разговорите си с WikiLeaks. Посочва се, че той е искал да получи информация, която би помогнала на Тръмп в предизборната кампания.

За разлика от обвинителния акт, в съдебния иск са разкрити имената на посредниците на Стоун в контактите му с ръководителя на WikiLeaks Джулиан Асандж – журналистът Джером Корси и водещият на ню-йорско радио Ранди Кредико. Корси е считан за съучастник в заговора, но името му не фигурира в списъка с ответниците.

Роджър Стоун е последният от ответниците по гражданския иск на Демократическата партия, обвиняеми от разследването на спецпрокурора Робърт Мълър. Бившият шеф на щаба Пол Манафорт, както и Рик Гейтс и Джордж Пападопулос още през октомври 2017 г. бяха признати за виновни в препятстване на правосъдието, а първите двама и в заговор срещу САЩ.

В Туитър президентът на САЩ определи решението на съда като проява на двойни стандарти. „Сега те осъждат Роджър Стоун заради лъжа и искат да го пратят в затвора за дълги години. А какво за Хилъри, Коми, Пейдж, МакКейб, Бренън, Шифти Шиф и всички останали, в това число и самия Мълър? Нима те не лъгаха?“, пише Тръмп.

През май 2017 г. в САЩ започна разследване за предполагаемата руска намеса в изборите от 2016 г., оглавено от сцепрокурора Робърт Мълър. Един от свидетелите по делото се оказа Стоун. През март 2019 г. следствието обяви, че са установени многобройни опити от страна на представители на Русия за намеса в предизборната надпревара в САЩ. Но да се докаже наличието на договорка между Доналд Тръмп и Русия бе невъзможно поради липсата на достатъчно улики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови