Бившият китайски премиер Ли Пън, който прати танковете на 'Тянанмън', почина на 90 г.

OFFNews 23 юли 2019 в 19:00 2865 0

Снимка REUTERS/David Gray

Бившият китайски премиер Ли Пън, известен с това, че обяви военно положение по време на протестите на площад "Тянанмън" през 1989 г. и взе активно участие в потушаването им, е починал вчера на 90-годишна възраст, предават китайските държавни медии, цитирани от БТА.

Той беше премиер на Китай от 1988 г. до 1998 г., а след това между 1998 г. и 2003 г. бе председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ОСНП).

Ли Пън не се слави с популярност в Китай. Въпреки това той е ръководил страната по време на излизането ѝ от изолацията в периода след събитията на "Тянанмън" и засилването на глобалното ѝ дипломатическо и икономическо влияние - нещо, което Пън приветствал в често открито националистическите си публични изказвания, припомня "Асошиейтед прес".

Бившият китайски премиер е починал вчера вечерта вследствие на неуточнено заболяване, чието лечение се оказало неуспешно, съобщават от официалната китайска информационна агенция "Синхуа". Преди се е борил с рак на пикочния мехур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови