Бившият шеф на Интерпол е разследван за получаване на подкуп

OFFNews 08 октомври 2018 в 11:45 2149 0

Задържаният в Китай бивш шеф на Интерпол е разследван за получаване на подкуп, съобщиха китайските власти, цитирани от Би Би Си.

Мън Хунвей, който е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай, беше обявен за изчезнал, след като заминал от Франция, където е седалището на Международната организация на криминалната полиция,  за Китай.  

Според китайския в. "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от БТА, Мън Хунвей е бил задържан за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември.

Съпругата му беше поставена под полицейска закрила, след като получила заплахи.

"Мън Хунвей, заместник-министър на обществената сигурност на КНР, е заподозрян в нарушаване на закона. В момента държавният комитет по надзора го проверява", съобщи на сайта си Централната комисия за дисциплинарна инспекция към китайската комунистическа партия.

В изявлението по повод разследването китайските власти обявиха, че случилото се е "правилно, мъдро и показва решителността на администрацията на президента Си Дзинпин да продължава борбата си с корупцията".

Не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му в министерството, или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража.

От Интерпол пък обявиха в неделя, че са получили оставката на Мън Хунвей. С нея той е посочил за свой приемник вицепрезидента Ким Джонг-янг от Южна Корея за временно изпълняващ длъжността. 

Нов шеф на Интерпол за оставащите две години от мандата на Мън Хунвей ще бъде избран на общото събрание в Дубай следващия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови