Бившият шеф на Нисан се изправи пред съда

OFFNews 08 януари 2019 в 11:25 1786 0

Снимка Facebook

След ареста на бившия шеф на "Нисан" Карлос Гон през ноември миналата година днес той за пръв път се изправи пред съда, където бе докаран от затворнически автобус, съобщава Би Би Си.

Той беше обвинен, че е предоставил невярна информация за получените си възнаграждения в период от 5 години, както и за поредица от нарушения, между които и използването на фирмени средства за лични цели.

Краткото съдебно заседание имаше за цел съдията да изложи пред Гон детайлите около ареста му, както и да даде подробности по обвиненията във финансови злоупотреби. Според Би Би Си той е бил въведен в залата с белезници и въже около кръста си и е изглеждал видимо по-слаб.

В подготвено заявление Гон каза пред съда, че е невинен, погрешно обвинен и несправедливо задържан. Добави също, че всяко решение за управлението на компанията е взимал с одобрението на Борда на директорите.

64-годишният Гон заяви, че никога не е получавал компенсация от „Нисан“, за която да не се знае. Той добави, че никога не е бил обвиняван в злоупотреби и е посветил две десетилетия на съживяването на компанията.

На пресконференция в Токио по-късно през деня адвокатът на Гос каза, че няма причина да го задържат и призовава прокурорите да извършат по-предпазливо и задълбочено разследване, предава Ройтерс.

Интересът към делото в Япония е огромен. Повече от 1000 души са се записали за разпределяните на случаен принцип 14 места за зрители в съдебната зала.

Първоначалният арест на Гос преди почти два месеца шокира индустрията и продължителното му задържане предизвика някои критики. Но съдия от Окръжния съд в Токио съобщи във вторник, че задържането на Гос е оправдано, за да се предотврати евентуално подправяне на доказателства и риск от бягство. Съдията казва, че Карлос Гон остава в ареста, защото има опасност да избяга или да укрие доказателства.

Настоящият му период на задържане е до 11 януари. За да бъде задържан за по-дълго, ще трябва да му бъде повдигнато друго обвинение.

Ако бъде признат за виновен, Гос може да влезе в затвора за период до 10 години и да бъде глобен с до 700 млн. йени, според японските регулатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови