Бившият шеф на Starbucks обмисля да се кандидатира за президент на САЩ

OFFNews 28 януари 2019 в 17:50 2529 0

Бившият изпълнителен директор на международната верига за кафе Starbucks - Хауърд Шулц, заяви, че "сериозно обмисля" да се кандидатира за президент на САЩ, предаде BBC.

Шулц мисли да се кандидатира като "независим центрист" на президентските избори, които предстоят през 2020 г. Той обяви намеренията си в поредица от постове в Туитър. В тях той казва още, че двете политически партии в САЩ са "по-разделени от всякога".

"Нека поговорим за това как може да се обединим и да създадем възможности за повече хора", написа той. 

В интервю за предаването на американската телевизия CBS "60 минути" Шулц заяви, че е заклет демократ, но според него сегашната двупартийна система не работи добре.

"Живеем в изключително крехки времена, не само защото президентът ни не е квалифициран да бъде президент, но и защото двете ни партии не вършат това, което е необходимо, от името на всички американци и всеки ден си спогаждат мръсни номера", допълни Шулц.

Американският президент Доналд Тръмп отговори на Шулц по-рано днес в Туитър: "Хауърд Шулц няма куража да се кандидатира за президент! Гледах го по "60 минути" снощи и се съгласявам с него, че не е "най-умният човек". Освен това, Америка вече си има такъв! Само се надявам, че Starbucks все още си плаща наема в "Тръмп тауър".

Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия Хулиан Кастро е един от хората, които реагираха негативно на решението на Шулц. Той коментира пред CNN, че по този начин Шулц дава възможност на Тръмп да спечели отново, защото кандидатурата му би разцепила гласовете на опозицията.

Кой е Хауърд Шулц

Шулц отрасва в общинско жилище в Бруклин, Ню Йорк, където работи като продавач на еспресо машини.

Той започва работа за оригиналната верига Seattle Starbucks през 1982 г., когато тя има само 11 магазини за продажба на кафе на зърна. Той придобива компанията през 1987 г., като до момента, в който се оттегля през 2018 г., веригата отваря общо 28,000 кафета в 77 държави.

65-годишният Шулц често използва позицията си на влияние да отправя призиви по социални проблеми като имиграцията и контрола върху оръжията. В момента състоянието му е оценявано на около 3 млрд. долара, като той често спонсорира кампаниите на представители на Демократическата партия, като Барак Обама и Хилъри Клинтън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови