Бившият шеф на предизборната кампания на Тръмп в схема за укриването на десетки милиони долари

OFFNews 01 август 2018 в 09:41 2267 0

Бившият ръководител на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп е излъгал и е поставил себе си над закона. Обвинението срещу Пол Манафорт отправи прокурорът в първото заседание от делото срещу него.

Манафорт е организирал схема за укриването на десетки милиони долари чрез сметки в 30 чуждестранни банки в три държави, според обвинението.

Парите били използвани за осигуряването на луксозен живот - за имоти, за коли, дрехи и др., включително 21 хил. долара за ръчен часовник. Яке, направено от кожата на щраус, струвало 15 хил. долара.

Той е изправен пред 18 обвинения, включително банкови и данъчни измами. Ако бъде осъден, може да прекара до 30 години в затвора.

Бившият политически консултант пледира, че не е виновен за отправените към него обвинения.

Процесът касае доходи от политическата консултанска работа на Манафорт в Украйна, преди той на оглави предизборния щаб на Тръмп. Той го ръководеше три месеца и напусна през август 2016 г.

Очаква се делото да продължи три седмици. 

Това е първият процес, който произтича от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за потенциални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия, отбелязва АП. Нито едно от обвиненията обаче не показва възможна връзка между Русия и кампанията на настоящия американски президент.

Пол Манафорт е работил за няколко президентски кампании на републиканците, включително на Джералд Форд в средата на 70-те години на миналия век и на Роналд Рейгън (1978-1980).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!