Близо 10 000 нови случая на COVID-19 в Индия, спад на заболелите в Русия

OFFNews 05 юни 2020 в 12:25 2240 0

Индийското здравно министерство днес съобщи за рекорден ръст на случаите на новия коронавирус от повече от 9800 за последните 24 часа, предаде Асошиейтед прес.

Общият брой на регистрираните случаи на заразата досега е достигнал 226 770, с 6348 починали от болестта, от които 273 през последното денонощие. Министерството съобщава, че общият показател на оздравелите пациенти от COVID-19 е близо 48 процента.

Наблюдава се ръст на новозаразените в селските райони след завръщането на стотици хиляди работници мигранти, които напускат градовете, след като са загубили работата си заради националната карантина. Тя продължава повече от два месеца във високорисковите райони, известни като ограничителни зони.

Правителството частично възстанови движението на влаковете и вътрешните полети, и позволи отварянето на магазините и предприятията. Движението на метрото обаче е спряно, а училищата и университетите са затворени в цялата страна. Междувременно индийският премиер Нарендра Моди обяви, че Индия отпуска 15 млн. долара за международния алианс за разработване на ваксина срещу COVID-19.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Русия нараства вече три седмици с под 10 000 на денонощие, без да достига пиковите стойности от първата половина на май. Това сочат данни на националния оперативен щаб за борба с инфекцията, предаде ТАСС. Днес денонощният ръст на заболелите в страната за пръв път спадна под 2 процента, отбелязва агенцията.

Новите случаи за денонощието са 8726, а общият им брой вече е 449 834. Активните случаи обаче са едва 231 626, отбелязва ТАСС. Санитарните власти съобщиха днес, че в Русия са извършени вече над 12 милиона теста за коронавируса. Междувременно базовото репродуктивно число, показващо колко души инфектира един заразен, отново спадна днес под единица - за пръв път от 30 май, допълва агенцията.

До момента в Русия са оздравели 212 680 болни от COVID-19, включително 8057 през последното денонощие. През изтеклите 24 часа са починали 144 пациенти с новия вирус и общият брой на жертвите му в страната става 5528.

Епидемията от COVID-19 е под контрол във Франция, заяви днес председателят на Научния съвет професор Жан-Франсоа Делфреси, предаде Франс прес.

"Има значително намаляване. Имаме всички инструменти да проследяваме новите случаи. Имаме тестове, система за изолиране и за свързване с хора, които са били в контакт с вируса", каза Делфреси, специалист по имунология.

Научният съвет напътства властите в управлението на кризата, свързана с COVID-19. Той публикува днес препоръки за подготовка за четири сценария - от епидемия под контрол до критично влошаване, но мнението на експертите е, че първият е най-вероятен. Броят на пациентите в реанимация във Франция продължава да намалява с всеки изминал ден. В момента има малко над 1000 пациенти в тежко състояние, а преди два месеца броят им бе 7000, отбеляза АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови