Бодра смяна в Русия: над 500 хлапета от детски градини във военни униформи на парад

OFFNews | 07 май 2019 в 15:12 | 3572 |0
Парад на детските войски, Русия
Парад на детските войски, Русия

В югозападния руски град Пятигорск се състоя парад на „предучилищните войски“ с участието на над 500 бъдещи бойци от детските градини, съобщава „Новая газета“.

Събитието е отразено в официалния сайт на градската администрация. Питомците на детските градини марширували на площад „Вечният огън“, облечени в униформите на пехотинци, танкисти, пилоти, моряци, артилеристи и медицински сестри. „Колкото по-рано започне патриотичното възпитание, толкова по-здраво е обществото. Това не е просто весела игра. Това е нашата благодарност, нашата памет, нашата гордост“, казала шефката на отдела за образованието Наталия Васютина. Според нея броят на участниците в парада доказва, че такива формати са нужни и наложителни.

Кметът на Пятигорск Андрей Скрипник приел парада. Той отбелязал, че мероприятието може да стане традиционно. „Тук са стотици млади граждани и това значи, че връзката на поколенията е жива и неразривна“, добавил градоначалникът.

В ефира на радио „Ехото на Москва“ директорката на Института за възрастова физиология Марьяна Безруких определила като диващина обличането на деца във военни униформи за празничния 9 май. Тя коментира, че това няма никаква връзка нито с паметта, нито с връзката на времето, нито с благодарността към дедите. „Имам една надежда, че за децата в предучилищна възраст това е игра. Те не влагат в това никакъв дълбок смисъл и то няма да остане в паметта им. Организаторите на този парад не са били наясно какво точно правят“, е подчертала тя.

Гости на събитието са били ветерани, членове на движението „Юнармия“, представители на обществени организации, администрацията на Пятигорск и местния парламент, педагози и родители на хлапетата. Детски хор изпълнил „Катюша“, невръстни рецитатори изпълнили стихове за победата, а други играли танци в памет за онези, които не се завърнали от войната.

Патриотичното възпитание съвсем не приключило само с парада на предучилищната войска. За пръв път в града се е състояло мащабно шоу на училищните хорове, в големия патриотично-песенен маратон участвали 19 творчески колективи с общо 2 500 изпълнители, всички във военни униформи, съобщава още сайтът на администрацията.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !