Боевете в Либия взеха десетки жертви: бунтовниците настъпват към Триполи

OFFNews 08 април 2019 в 09:17 3849 0

Снимка Twitter

Генерал Халифа Хафтар

Подкрепяното от ООН правителство в Либия обяви, че 21 души са били убити, а 27 ранени в боеве близо до столицата Триполи. Сред убитите е лекар от Червения полумесец. Бунтовническите сили обявиха, че са загубили 14 бойци.

Американският държавен секретар Майк Помпео призова за незабавно прекратяване на боевете и за започването на преговори. В изявление той подчерта, че САЩ са "дълбоко разтревожени за боевете близо до Триполи".

Бунтовническите сили под командването на ген. Халифа Хафтар напредват от изток с цел да превземат Триполи. Министър-председателят Фаиз Сарадж го обвини в опит за преврат и обяви, че бунтовниците ще бъдат посрещнати с оръжие.

По-рано ООН призова за двучасово примирие, за да може жертвите да бъдат изнесени, а цивилните - евакуирани, но битката продължи.

Международните сили започнаха евакуация на служителите си от Либия заради влошаването на ситуацията. Индия и Италия напускат Либия. ООН също изтегля служителите си, за които не е задължително да останат в страната.

Либия е разкъсвана от насилие и политическа нестабилност от дългогодишното управление на Муамар Кадафи досега. Той беше свален от власт и убит през 2011 г.

От четвъртък насам Либийската национална армия на ген. Хафтар извърши многократно атаки на юг и на запад от столицата. Тя обяви, че е извършила въздушни удари в неделя, след като правителствените сили ги удариха, отново по въздух, в събота.

Боевете продължават около спорната територия на международното летище южно от столицата. Ген. Хафтар по-рано обяви, че са го превзели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови