Боко Харам изби 18 души и отвлече 10 жени в Чад

OFFNews 22 юли 2018 в 17:50 4996 0

Боко Харам изби 18 души и отвлече 10 жени в Чад

Най-малко 3000 жители в района на езерото Чад в централната част на Африка, след като бойци на групировката Боко Харам атакуваха село близо до границата на Чад с Нигер. Загинали са 18 жители на селото, а 10 жени са били отвлечени от терористите, съобщава Ал Джазира. 

Според данни на очевидци бойците са прерязали гърлата на двама селяни, а други 16 са били разстреляни. Една от отвлечените жени обаче е успяла да избяга и се е прибрала вкъщи. 

Боко Харам контролира района около езерото Чад, както и границите на Нигер и Нигерия. Групировката тероризира региона от 2009 година, като за това време са убити най-малко 20 хил. души, а близо 2 млн. са напуснали родните си места в една от най-големите хуманитарни кризи в Африка. 

Въоръжените сили на Чад, Камерун и Нигер са обединили усилия за противодействие на Боко Харам. Въпреки това атаките продължават, като в последно време те са съсредоточени в Чад. 

През май шест души бяха убити, сред тях имаше четирима представители на правителството и войници. Това стана при нападение на контролен пункт на остров в езерото. 

Властите в Нигер обявиха в събота, че са убили 10 терористи, след като една от базите им беше атакувана от Боко Харам. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови