Борис Джонсън: Ще засилим наблюдението над пуснатите на свобода терористи

OFFNews 01 декември 2019 в 15:50 2117 0

Снимка Sky News

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще бъде засилен мониторингът на всички освободени затворници, обвинени в тероризъм, заради случая отпреди дни, в който мъж намушка няколко души до "Лондон бридж", съобщи Франс прес.

Според премиера 74 души са освободени предсрочно. "Всички те са наблюдавани, за да можем да се уверим, че няма заплаха", допълни Джонсън. "Предприехме много действия, както можете да си представите, през последните 48 часа", каза той и добави, че няма да предостави "подробности за операцията". 

"Не са виновни снизходителните политики, а унищожаването на пробационната служба, която трябва да наблюдава и контролира затворниците след освобождаването. Ние не се чувстваме в безопасност", коментира Джонсън.

Междувременно политическите опоненти на Джонсън отбелязаха, че Консервативната му партия е на власт от близо десетилетие, но е избрала да не затяга законите около осъждането на тероризма.

"Мисля, че трябва да се направи преглед на това как работят нашите затворнически служби и е от решаващо значение какво се случва с тях, след като затворникът бъде освободен", заяви пред Скай Нюз лидерът на лейбъристката партия Джеръми Корбин.

Той допълни, че не би се ангажирал да прекрати предсрочното освобождаване за терористични престъпления. "Мисля, че това зависи от обстоятелствата и от присъдата, но също е решаващо и това, което са направили в затвора", каза Корбин.

Джонсън припомни и случаят, когато затворникът Усман Кан бе освободен предсрочно миналия декември и продължи да убива, като намушка двама души. 28-годишният Кан беше застрелян от полицията, докато носеше фалшива жилетка с експлозиви, след като рани трима души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови