Борис Джонсън е изписан, Великобритания е сред най-засегнатите от COVID-19

OFFNews 12 април 2020 в 16:16 3329 0

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън е изписан от лондонската болница и ще продължи да се възстановява от Ковид-19 в резиденцията си Чекърс, съобщи днес канцеларията му.

"Следвайки съветите на медицинския си екип, премиерът няма веднага да се върне на работа. Той иска да благодари на всички работещи в (болницата) "Сейнт Томас" за великолепните грижи, които е получил", каза говорител на Джонсън.

Петдесет и пет годишният Джонсън постъпи в болница на 5 април с упорити симптоми на болестта, причинявана от новия коронавирус. На 6 април той бе преместен в интензивно отделение, където остана до 9 април.

Междувременно един от водещите научни съветници на британското правителство прогнозира, че Великобритания може да се окаже страната с най-високо равнище на починали от коронавирус в Европа. Проф. Джеръми Фарар, директор на Wellcome Trust и специалист по епидемиология в Scientific Advisory Group for Emergencies (Sage), отбеляза, че количеството от близо 1000 починали на ден показва, че Великобритания е в сходна ситуация с най-лошо засегнатите от вируса европейски страни.

Запитан дали Великобритания може да се окаже най-силно засегната от коронавируса държава, той заяви пред Би Би Си: "Възможно е. Броят във Великобритания продължава да расте. Надявам се, че сме близо до намаляване и след седмица или две броят на хората, които се нуждаят от болница, да намалее. Но да, Великобритания със сигурност ще е една от най-лошо засегнатите, ако не и най-лошо засегната страна в Европа".


Проф. Фарар каза, че Германия до момента е успяла да задържи ниска смъртността от вируса заради "забележителния" мащаб на тестването, въведен още в ранната фаза и изолацията на хората, които са се заразили.

От една седмица външният министър на страната Доминик Рааб замества премиера и ръководи заседанията на кризисната правителствена група за пандемията. В отсъствието на Борис Джонсън министрите му са изправени пред неудобни въпроси като този дали тревожният ръст на починалите от коронавирус не се дължи на сравнително късната реакция на правителството, което въведе ограничителни мерки едва на 23 март, предаде Ройтрес. Преди това правителството смяташе да заложи на създаването на т.нар "стаден имунитет".

Различните страни имат различни цикли от гледна точка на това къде се намират по отношение на разпространението на пандемията, коментира британският министър на бизнеса Алок Шарма в неделя пред Скай нюз, отговаряйки на въпрос защо броят на починалите в страната е толкова висок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови