Борис Джонсън се върна в премиерската резиденция след срещата с кралицата

OFFNews 13 декември 2019 в 16:36 2620 2

Британският министър-председател Борис Джонсън се върна в премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" 10, след като се срещна с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец, предаде АП, цитирана от БТА. 

Срещата с кралицата е част от конституционен ритуал, чрез който монархът възлага на победителя в парламентарни избори да състави правителство. Консервативната партия на Джонсън спечели убедително вчерашните избори и си осигури най-голямото мнозинство в Камарата на общините след третата поредна победа на Маргарет Тачър през 1987 г. При преброени бюлетини от всички избирателни райони освен един, торите на Джонсън печелят 364 от 650-те места в камарата, отбелязва АП.

Избирателната активност е била 67,23 процента, а общият брой на гласувалите е 31 897 000 души, според в. "Дейли телеграф", цитиран от ТАСС. В избирателния район Източен Дънбартъншър, където лидерката на либералдемократите Джо Суинсън загуби срещу кандидатката на Шотландската национална партия Ейми Калахан, избирателната активност е била 80,38 на сто.

Единственият избирателен район, от който още няма резултати, е Сейнт Айвс. Причината е, че заради морска буря в
района на островите Сили не е могъл да отплава катерът, който трябва да събере бюлетините от всички населени места на архипелага, където живеят общо 2000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

1

Новак

13.12 2019 в 17:18

Тези избори не потвърдиха ли още по-категорично решението на британците за Брекзит? Тогава къде отиват твърденията за руска намеса в референдума и исканията за нов референдум?