Британски политици зоват за ОФ срещу Джонсън и Брекзит

OFFNews 08 декември 2019 в 14:01 4188 0

Политици от различни опозиционни партии във Великобритания призоваха избирателите да гласуват идния четвъртък така, че да спрат Консервативната партия на Борис Джонсън да спечели мнозинство в парламента.

Видни фигури от лейбъристката, либералдемократическата и Шотландската национална партия отправиха този призив, след като ново проучване показа, че предполагаемото мнозинство за Джонсън от 82 гласа е паднало до 40 - само четири дни преди изборите.

Анализ на проевропейската групировка „Най-доброто за Великобритания“ показва също, че ако близо 41 000 избиратели гласуват тактически в 36 района, консерваторите няма да получат мнозинство в парламента, а без него Джонсън едва ли ще може да изпълни основното си обещание – да изпълни Брекзит – тъй като ще му бъде трудно да получи подкрепата на достатъчно депутати.

Северноирландската демократична юнионистка партия, която се съгласи да подкрепя торите след изборите през 2017 година, сега твърдо се противопоставя на сделката на Джонсън за Брекзит.

Последните две анкети доста се разминават в оценките. Проучването на „Опиниум“ за вестник „Обзървър“ показва, че се запазва разликата от 15 процента между консерваторите и лейбъристите. Но анкетата на Savanta/ComRes сигнализира за рязко покачване на подкрепата за лейбъристите и изоставане само от 6 процента, съобщава БНР.

През последните дни в Обединеното кралство тече активна кампания за "тактическо гласуване", при която всички срещу напускането на ЕС да се обединят. Нейно лице е и световно известният актьор Хю Грант, който лично подкрепя кампаниите на кандидати от различни партии, които обаче са анти-Брекзит настроени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови