Британският кабинет поиска кралицата да замрази работата на парламента, за да не спре Брекзит

OFFNews 28 август 2019 в 15:49 4301 0

Борис Джонсън

Правителството на британския премиер Борис Джонсън поиска кралицата да замрази работата на парламента само дни след като депутатите се върнат на работа през септември и само няколко седмици преди крайния срок за Брекзит, съобщи Би Би Си.

Джонсън обяви, че след затварянето на парламента кралица Елизабет Втора ще произнесе реч на 14 октомври и ще очертае една "много вълнуваща програма“.

Суспендирането на работата на парламента ще намали драстично периода, в който депутатите могат да приемат закони и процедури, възпрепятстващи излизането на страната от ЕС на планираната дата - 31 октомври.

Председателят на Камарата на общините Джон Берков определи затварянето на парламента като "безчинство спрямо конституцията".

Ораторът, който по традиция не коментира политически съобщения, продължи: "В каквито и думи да е облечено това намерение, избождащата очите очевидно цел е [суспендирането на парламента] да спре депутатите да дебатират Брекзит и да изпълняват задължението си при определянето на курса на страната. "

Това би било „престъпление срещу демократичния процес и правата на парламентаристите като народни представители“, добави той.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че е писал на кралицата, за да поиска среща "по спешност и преди да бъде взето окончателно решение".

„Спирането на работата на парламента не е приемливо. Това, което прави премиерът, е разбиване и заграбване на нашата демокрация, за да се насили излизането на страната без сделка“, каза той.

"Нашият министър-председател трябва да носи отговорност пред парламента. Това, което прави, е бягство от парламента. Ще направим абсолютно всичко възможно, за да го спрем", добави Корбин.

Премиерът обаче определи като напълно невярна тезата, че преустановяването на работата на депутатите се прави, за да се прокара принудително т.нар. Брекзит без сделка.

Той каза, че не иска да чака датата на Брекзит „преди да пристъпим към плановете ни да придвижим тази страна напред“. Според Джонсън депутатите ще имат достатъчно време да дебатират излизането от ЕС.

"Нуждаем се от ново законодателство. Трябва да придвижим нови и важни закони и затова се очаква речта на кралицата“, добави премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови