Британският парламент може да обърне посоката на Брекзит днес

OFFNews 27 март 2019 в 11:01 6188 0

Снимка Pixabay

Британските депутати ще поемат контрола върху процеса на излизане от Европейския съюз днес, за да се опитат да намерят мнозинство за алтернативен път, който да ги изведе от парламентарната безизходица, пише БТА.

Те си издействаха правото да проведат серия от ориентировъчни гласувания по разнообразни варианти за развръзка на Брекзит.

Дебатът трябва да започне към 15 часа по Гринуич. Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу ще избере кои от предложенията ще бъдат поставени на гласуване. Той ще трябва да избира от множество позиции, внесени от депутати, които включват следните:

1) Международно търговско споразумение, което позволява на Великобритания да участва в митнически съюз с ЕС след Брекзит.

2) Сделка за Брекзит, която трябва да включва най-малкото ангажимент за договаряне на постоянен и всеобхватен митнически съюз с ЕС за цялото Обединено кралство.

3) Оттегляне на декларацията по Член 50 на Лисабонския договор, ако парламентът не се съгласи на излизане без сделка.

4) Обществен вот за одобряване на сделка за Брекзит, преди тя да бъде ратифицирана от парламента.

5) Запазване на членството в Европейската икономическа зона и внасяне на повторна кандидатура за присъединяване към Европейската асоциация за свободна търговия.

6) Общ пазар 2.0, усъвършенствана сделка в норвежки стил, която ще включва членство в общия пазар на ЕС, както и митническо споразумение с ЕС.

7) Плана на опозиционната Лейбъристка партия за тесни икономически отношения с ЕС, включително всеобхватен митнически съюз и близко съгласуване с общия пазар.

8) План А на "компромиса Малтхаус" - близък до сделката на Тереза Мей, но замества предпазния механизъм на ирландската граница с механизъм, основан на споразумение за свободна търговия с нулеви митнически ставки, който разчита на технически решения за изместване на проверките на стоките далеч от границата.

9) Излизане без сделка.

10) Изискване правителството на Обединеното кралство да осигури съгласието на шотландския парламент и уелското събрание, преди да настъпи Брекзит.

Депутатите ще имат право да гласуват за повече от едно от предложенията. Дебатът трябва да приключи около 19 часа по Гринуич, след което депутатите ще имат 30 минути за гласуване. Очаква се председателят на Камарата да обяви резултата след 21 часа по Гринуич. Възможно е никое от предложенията да не събере мнозинство, както е възможно и няколко и дори всички предложения да съберат мнозинство.

Членовете на долната камара планират да поемат контрол върху процеса на Брекзит отново в понеделник, 1 април, за нов дебат за излизането от ЕС.

Ориентировъчните гласувания в Долната камара няма да имат задължителна сила за британското правителство. Премиерът Тереза Мей каза в понеделник, че тя не може да ангажира кабинета си с осъществяването на какъвто и да било вот, защото парламентът може да гласува за нещо, което не може да бъде договорено с ЕС или което е в противоречие с изборните обещания на партията й от 2017 г. Консервативният депутат Ник Боулс каза пред Би Би Си, че ако правителството откаже да отговори на желанията на парламента, депутатите могат да приемат законодателство, с което да се опитат да го принудят.

Информацията е на БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови