Британският посланик в САЩ подаде оставка в разгара на дипломатическия скандал

OFFNews 10 юли 2019 в 15:40 1970 0

Снимка BBC

Британският посланик в САЩ Ким Дарък подаде оставка. 

Оставката му идва в разгара на дипломатическия скандал между двете държави заради изтекли имейли, в които Дарък отправя критики към САЩ и президента Доналд Тръмп. 

В имейлите Дарък нарича администрацията на Тръмп "неспособна, несигурна и некомпетентна" и допълва, че Белият дом е "уникално нефункционален" и "разделен" под негово управление.

"Не можем наистина да повярваме, че тази администрация може да бъде по същество по-нормална; по-малко нефункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена на фракции, по-малко недипломатична и неспособна", пише още Дарък.

Изтеклите имейли предизвикаха скандал, а Ким Дарък обяви, че при сегашната ситуация не може да изпълнява задълженията си така, както иска. 

"След изтичането на официални документи от това посолство се появиха много спекулации за моя пост и продължителността на мандата ми на посланик. Искам да сложа край на тези спекулации. Сегашната ситуация ме възпрепятства да изпълнявам ролята си по начина, по който бих желал", обясни той в писмо до Саймън Макдоналд, началник на британските дипломатически служби.

"При тези обстоятелства най-отговорният път, който мога да следвам, е да позволя назначаването на нов посланик", добави той, цитиран от Ройтерс и БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!