Британският ветеран Том Мур получава рицарско звание

OFFNews 20 май 2020 в 20:12 3429 0

100-годишният веретан от Втората световна война, който развълнува цяла Великобритания, като събра над 33 милиона британски лири в помощ на борещите се с коронавируса медици, получава рицарско звание, съобщиха световните агенции.

Том Мур бе номиниран за високата чест от британския премиер Борис Джонсън няколко седмици, след като изпълни благотворителната си мисия и прекоси сто пъти с проходилката си терена на градината на дома си. Това се случи непосредствено преди Мур да навърши сто години. Той повдигна духа на сънародниците си и с посланието си, че "утре ще е добър ден!" в разгара на пандемията от новия коронавирус.

"Фантастичната акция на полковник Том счупи рекорди, вдъхнови цялата страна и ни даде лъч светлина в мъглата на коронавируса", каза Джонсън. "От името на всички, които се вълнуват от необикновената му история, искам да му кажа едно огромно "благодаря!", добави премиерът.

Кралица Елизабет Втора е одобрила предложението му. Според протокола на британското Министерство на отбраната, което официално обявява званието му днес, почетният полковник Том Мур занапред официално ще бъде наричан капитан сър Томас Мур, съобщи Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови