Британските депутати отхвърлиха всички алтернативни варианти за сделка за Брекзит

OFFNews 28 март 2019 в 15:40 2332 0

Снимка BBC

Британските депутати отхвърлиха всички 8 алтернативни варианта за сделката за Брекзит, които бяха гласувани снощи. 

Депутатите опитаха да формират мнозинство по различните варианти. 

Депутатите се съгласиха за отлагане на датата за Брекзит, но се обявиха против излизане без сделка на 12 април. Те отхвърлиха идеята за усъвършенствана сделка от норвежки тип, която включва членство в общия пазар и митническо споразумение с ЕС. Те не одобриха и останалите възможности за митнически съюз, алтернативен план за тесни икономически отношения с ЕС, отказ от задействане на чл. 50, за да се избегне излизане без сделка, референдум за одобряване на сделката на Брекзит, преди да бъде ратифицирана от парламента и управляем процес "без сделка", ако не бъде постигнато споразумение с ЕС.

Гласуваните предложения нямат обвързващ характер, но показаха липсата на консенсус в Камарата на общините.

Министърът за Брекзит Стивън Баркли коментира, че резултатите от гласуванията са затвърдили позицията, че сделката с ЕС, която беше постигната, е най-добрата възможност. По думите му са разгледани различни възможности и е станало ясно, че няма лесен път за излизане от ситуацията. 

Според анализатори обаче отхвърлянето на вариантите говори, че всички варианти за излизане от задънената улица са непопулярни и расте вероятността за предсрочни избори или втори референдум. 

Договореното от премиера Тереза Мей споразумение за Брекзит вече беше отхвърлено два пъти от парламента. 

Вчера Мей обеща да подаде оставка, ако депутатите постигнат съгласие по споразумението. Обещанието ѝ според анализаторите увеличава шансовете за одобрение. Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови