Британските депутати се съгласиха да отложат Брекзит

OFFNews 28 март 2019 в 08:21 4787 0

Тереза Мей

Снимка ЕПА

Тереза Мей

Камарата на общините на британския парламент реши да удължи срока, предвиден за напускане на Европейския съюз. Снощи 441 депутати подкрепиха отлагане на Брекзит. 105 гласуваха "против", съобщи Ройтерс.

Британският парламент два пъти отхвърли споразумението на премиера Тереза Мей, след което изтече информацията, че 11 министри планират "преврат". От Консервативната партия дадоха сигнали, че ще подкрепят плана ѝ за излизане от Съюза, ако тя обещае да подаде оставка и да не ръководи следващия етап от преговорите.

Вчера Мей склони: тя обеща да подаде оставка преди края на мандата си, ако парламентът одобри споразумението за Брекзит.

Досега два пъти парламентът отхвърля сделката на Мей с ЕС, а Съюзът склони да направи отсрочка за излизането на Великобритания. То трябваше да се случи утре - 29 март. Новата дата е 22 май, ако депутатите кажат "да" на сделката. В противен случай, има трета дата за излизане без сделка и тя е 12 април.

Бъдещето на споразумението обаче продължава да е несигурно заради позицията на северноирландските юнионисти, които по принцип подкрепят кабинета на Мей. Снощи Найджъл Додс, заместник-председател на Демократичната юнионистка партия, заяви, че ще гласува "против" и опроверга медии, съобщили, че депутатите от ДЮП ще се въздържат, предаде Ройтерс.

Лидерът на ДЮП Арлийн Фостър също каза, че няма да се подпише под нещо, което вреди на Обединеното кралство и подчерта, че сделката на Мей е заплаха за цялостта на страната и ще ограничи възможността ѝ да преговаря за бъдещите отношения с ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови