Британци и граждани на ЕС в Кралството призовават за нов референдум в деня на евровота

Вилдан Байрямова 05 февруари 2019 в 16:45 2724 0

Брекзит

Снимка АА

В писмо до британския премиер Тереза Мей, до водача на опозицията Джереми Корбин и до европейските лидери групата за граждански права „Новите европейци“ призовава за втори референдум в деня на евровота с цел излизане от задънената улица, в която се намира страната.


Освен седмината председатели на градските групи на „Новите европейци“, призивът е подписан и от британски и европейски граждани във Великобритания и в държавите-членки на ЕС. Писмото до Мей, Корбин, Доналд Туск, Мишел Барние, Жан Клод Юнкер, Антонио Тайани и Ги Верхофстад е публикувано днес в сайта Europa United.


Бившият депутат от Лейбъристката партия и основател на „Новите европейци“ Роджър Касале подчертава, че призивът е до лидерите на ЕС, които трябва да предложат на Великобритания 3-месечно удължаване така, че да може да се проведе нов референдум на 23 май, в деня на европейските избори. Участниците в кампанията настояват Лейбъристката партия да подпише споразумението за оттеглянето, но само след удължаване на срока, след приемане на референдума и след гаранции на законодателите за него.


„Не можем повече да устояваме на несигурността и сътресенията в живота ни и този на нашите приятели, семейства, колеги и други хора в Европа. Време е да действаме, време е да прережем Гордиевия възел, който задушава всичко наопаки. На гражданите на ЕС се обещават гаранции за правата им в Обединеното кралство, ако Великобритания напусне ЕС без сделка, но ситуацията на британците в ЕС при такива обстоятелства е все още несигурна“, коментира Роджър Касале.


Според него „драстичните проблеми изискват драстични решения – не може да се живее в постоянно състояние на несигурност и рисковете от това да се позволи на Великобритания да напусне ЕС без сделка са много големи“. Той е категоричен, че ако се проведе нов референдум на 23 май и Великобритания гласува за оставане в ЕС, член 50 ще бъде отменен, споразумението за излизането ще бъде нищожно и британските членове на Европарламента ще могат да заемат местата си в новия му състав на 2 юли. Ако Великобритания гласува за напускане, тя ще направи това при условията на споразумението за оттеглянето, а държавите-членки ще добавят допълнителни членове на ЕП, които да заменят британските въз основа на предварително договорената формула, допълва Касале.


В писмото подписалите се настояват споразумението да се гласува незабавно. Ако Лейбъристката партия гласува за него, то ще стане закон, се уточнява в текста. Конкретен е призивът към Джереми Корбин да „предприеме този курс на действие, но само след като е осигурил другите мерки, изложени по-долу в обръщението“. Условие за гласуване на споразумението за напускане трябва да бъде ангажиментът за нов референдум. Без този ангажимент, т.е. без законодателни гаранции за референдума, лейбъристите трябва да продължат да отказват подкрепа за споразумението. А британското правителство следва да поиска 3-месечно удължаване на чл.50 до 29 юни 2019 г., за да се проведе референдумът, а ЕС трябва да приеме това искане.


Референдумът трябва да се проведе в деня на европейските избори, четвъртък, 23 май. Избирателната комисия вече се подготвя за този ден и трябва да добави референдума към бюлетините, което е напълно осъществимо. Трябва да има правилен избор между напускането на ЕС при условията на споразумението за оттеглянето и оставането в Европейския съюз, настояват подписалите се. Според тях 3-месечното удължаване означава, че процесът на Брекзит приключва преди новият Европейски парламент да свика първата си сесия в Страсбург на 2 юли т.г.


„Пет милиона граждани продължават да се люшкат на ръба на скалата. Приканваме ви да създадете сигурност за тях. Изрежете Гордиевия възел: приемете споразумението за оттеглянето, проведете втори референдум в деня на европейските избори и дайте и на нас, и на другите възможността да си върнем контрола над живота си, да се освободим от безпокойството и несигурността, предизвикани от сегашната безизходица“, завършва емоционалният призив. Само от правителството на Тереза Мей обаче зависи дали той ще бъде внесен в парламента за разглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови