Британците ще пътуват без визи в ЕС след Брекзит

OFFNews 01 февруари 2019 в 14:20 2308 0

Посланиците на 27-те страни-членки на Европейския съюз приеха позиция за въвеждане на безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит, се казва в изявление на Съвета на ЕС, публикувано днес.

Гражданите на Великобритания, пребиваващи в Шенгенската зона за кратко време - 90 дни във всеки 180-дневен период - трябва да имат право на безвизово пътуване.

Посланиците са поръчали на румънското председателство на Съвета на ЕС да започне преговори с Европейския парламент с цел реализиране на това решение на законодателно равнище.

Подчертава се още, че мярката трябва да бъде взаимна - гражданите на ЕС да могат да пътуват без визи във Великобритания.

При Брекзит с договорено споразумение тези правила ще започнат да действат след завършване на преходния период, който би трябвало да продължи до края на 2020 г. В случай на Брекзит без договор те ще се прилагат от момента на излизане на 29 март 2019 г., ако датата не бъде отсрочена.

В документа относно безвизовия режим обаче Гибралтар е означен като "колония" на Великобритания, което разгневи Лондон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В документа се въвежда ново разграничение между онези, които живеят във Великобритания и онези, които са граждани на Гибралтар, британска отвъдморска територия, която сега е в ЕС. Дипломати разказват, че когато чул това, британският посланик в ЕС изразил възраженията на Лондон пред останалите си колеги. Британска говорителка пък каза: "Гибралтар не е колония и е напълно неуместно да бъде описван по този начин".

Полемиката подчертава напрежението относно Гибралтар, който е на южния испански бряг и върху който претенции има Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови