Броят на починалите от COVID-19 в света надхвърли 21 хил., а на заразените - 470 хил. души

Дипломат от посолството на Великобритания в Будапеща почина от болестта

OFFNews 26 март 2020 в 08:01 3048 0

Броят на заразените от COVID-19 в света надхвърли 470 хил., а на починалите 21 хил. души, показват данните от платформата за проследяване на пандемията в реално време на университета "Джонс Хопкинс"

Над 69 000 са официално установените случаи на заразени от коронавирус към днешна дата в САЩ, а починалите са 1050. Страната вече прие пакет от мерки в размер 2 трилиона долара за справяне с икономическата ситуация. Днес американският президент Доналд Тръмп обяви бедствено положение в Северна Каролина.

САЩ са на трето място по брой на заразени след Китай и Италия.

Смъртните случаи в Италия достигнаха 7 503 човека, а броят на заразените скочи до над 74 хил. души. Вчера беше отменена и редовната следобедна пресконференция, на която се съобщава за новооткрити случаи на зараза с коронавирус, защото служителят, който я води, е развил симптоми на COVID-19. Пробата му предстои да излезе днес. Преди три дни Службата за гражданска защита съобщи, че 12 нейни служители са дали положителни проби за коронавирус. Същия ден и бившият ръководител на гражданската защита Гуидо Бертолазо съобщи, че се е заразил. 

Парламентът на Испания подкрепи искането на правителството за удължаване с две седмици на извънредното положение, което беше обявено на 14 март, така то ще продължи до 11 април и ще позволи на кабинета да въведе национална карантина в опит да овладее разпространението на епидемията от новия коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

В 350-местния парламент присъстваха физически по-малко от 50 депутати. Останалите гласуваха дистанционно, за да се намали рискът от заразяване.

През последните дни броят на заразените рязко се покачи и надхвъля 49 000. Страната е на второ място в света след Италия по брой починали - 3 647 души.

Здравните власти на Китай съобщиха, че за последните 24 часа са регистрирали 67 нови случая на заразяване с коронавируса, като всичките са сред пристигнали от чужбина хора, предаде Ройтерс. С това актуалният брой заразени в там става 81 285 души. За последното денонощие в страната са установени шест нови смъртни случая, с което общият им брой става 3287 души.

Британските здравни власти съобщиха, че болните от COVID-19 в Обединеното кралство са надхвърлили 9 000, предаде АП. С 1542 регистрирани през последните 24 часа общият брой на заразените във Великобритания в момента е 9 640 души.

Броят на починалите достигна 466 души, след като на Острова бяха съобщени 43 смъртни случая само за ден. Сред починалите е и дипломатът Стивън Дик - заместник-ръководител на британската мисия в посолството в Будапеща. Великобритания има достъп до 12 000 единици апаратна вентилация. 

Премиерът Борис Джонсън изрази голяма благодарност на повече от 500-те хиляди доброволци, които се отзоваха на призива на правителството да помогнат на здравеопазването. Тяхната основна мисия ще бъде да доставят храна и медикаменти, да карат пациенти за прегледи и да поддържат контакт със самоизолирали се.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в Германия увеличи до 36 508, а 198 души са починали от болестта, по данни от днес на Института за инфекциозни болести "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс. Случаите са се увеличили с 4 995 спрямо предишния ден, а броят на смъртните случаи е нараснал с 50. 

Румъния отчете 906 заразени и 17 починали от заразата, а румънският здравен министър Виктор Костаке съобщи, че скоро всички жители в Букурещ бъдат проверени за коронавирус. Той обясни, че властите искат да осъществят програма, подобна на проведената в Южна Корея, за да тестват столичаните за болестта с помощта на мобилни екипи. Костаке каза също, че не всички под карантина се изследват.

На 16 март румънският президент Клаус Йоханис обяви извънредно положение в страната. Отменени са занятията в училищата и детските градини, не работят търговските центрове, въведен е и комендантски час. 

Според Световната здравна организация (СЗО) пандемията на коронавирус се е разпространила в повече от 150 страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови