Броят на жертвите от репресиите в Судан се увеличи до 60 души

OFFNews 05 юни 2019 в 14:25 1938 0

Снимка BBC

Броят на убитите по време репресиите срещу продемократичните протести в суданската столица Хартум се е повишил до 60, казва опозиционна група, цитирана от Би Би Си. Съобщава се, че членове на опасна паравоенна група бродят по улиците, атакувайки цивилни.

Насилието започна, когато войските на Преходния военен съвет (ТМС) откриха огън по невъоръжени протестиращи в понеделник.

Военните са изправени пред международно осъждане за нападението. Опитът на Съвета за сигурност на ООН да осъди насилието бе блокиран във вторник от Китай, подкрепен от Русия.

Какво се случва в Судан?

Демонстрантите заемаха площада пред военния щаб от 6 април, дни преди президентът Омар ал Башир да бъде свален след 30 години власт. Техните представители преговаряха с ТМС и се договориха за тригодишен преход, който ще доведе до избори. Мирът обаче цареше до понеделник, когато силите за сигурност нахлуха на мирния протест, за да разпръснат демонстрантите. Във вторник ТМС обяви, че преговорите с протестиращите са приключили, всички предишни споразумения са отменени, а изборите ще бъдат проведени в рамките на девет месеца. От другата страна твърдяха, че е необходим по-дълъг период, за да се гарантират честни избори и да се премахне политическата мрежа, свързана с предишното правителство.

Твърди се, че голяма част от Хартум е под закрила, но свидетели разказват, че протестиращите са се оттеглили в жилищни райони, където са изградили барикади и изгарят и гуми.

Живеят ли жителите в страх?

Централният комитет на суданските лекари по-рано в сряда обяви чрез Фейсбук, че жертвите са 40 души, но по-късно актуализира информацията - те вече са 60.

Организаторите на протестите и Асоциацията на професионалистите от Судан (SPA) обвиниха ТМС в извършването на "клане" и призоваха своите поддръжници да продължат да протестират мирно.

Жител на Хартум, пожелал анонимност, казва за Би Би Си, че хората живеят в страх, тъй като се разпространяват съобщения за жестокости. "Стигнахме до точката, в която дори не можем да излезем от домовете си, защото се страхуваме да не ни пребият или да не бъдем убити от силите за сигурност", казва той, като споделя истински истории за екзекуция на жители.

Друг жител, който също е пожелал да остане анонимен, разказва как самият той е бил изведен от колата си и е бил удрян по главата.

По улиците на Омдурман, вторият по големина град в Судан, точно срещу река Нил от Хартум, има много въоръжени военни.

Жена, наречена Сулайма, заявява, че военните са „плъзнали навсякъде в Хартум”. По думите ѝ те заплашват хората в околните квартали, използват боеприпаси и е пълен хаос. „Не се чувстваме в безопасност и нямаме доверие в силите за сигурност”, споделя тя.

Какво стана в ООН?

Обединеното кралство и Германия разпространиха проект на изявление в Съвета за сигурност на ООН, в който осъдиха смъртта на цивилни и призоваха военните и демонстрантите на Судан да "продължат да работят заедно" за намиране на решение.

Китай отхвърли текста и Русия заяви, че Съветът първо трябва да изчака отговор от Африканския съюз.

След като ходът беше блокиран, осем европейски държави издадоха собствена съвместна декларация, в която осъдиха атаките "от суданските служби за сигурност срещу цивилни" и призоваха за прехвърляне на властта на цивилно правителство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови