Бурята Елинор затвори Айфеловата кула и остави 200 хил. къщи без ток във Франция

ОFFNews 03 януари 2018 в 13:55 2556 0

Снимка Loic Venance/AFP

Айфеловата кула бе затворена днес за посетители заради силните ветрове, които връхлетяха френската столица, съобщи компанията, която е оператор на най-известната забележителност в Париж, предаде АФП, цитирана от БТА.

Западната, северната част на Франция, както и парижкият район бяха засегнати днес сутринта от бурята Елинор, която предизвика многобройни прекъсвания на електрозахранването и нарушения във въздушния транспорт. По обед тя се насочи към източната част на страната.

Силни пориви, достигащи над 100 км в час, принудиха компанията да не отваря днес Айфеловата кула за посетители, чийто брой всяка година е над 6 милиона души.

Снежната буря остави без ток около 200 000 домакинства в Северна Франция, включително 30 000 в парижкия район.

Около 2000 души са ангажирани с възстановяването на доставките на тока в 49 френски департамента, а най-сериозно засегната е Нормандия. 

Ветрове засегнаха и най-голямото парижко летище "Шарл де Гол". Летищните власти посочиха, че графика на полетите е нарушен, като има леки закъснения заради предпазните мерки, които се взимат, за да се качат безопасно пътниците на самолетите.

На 1 януари снежната буря "Кармен", бушувала в Западна Франция, остави временно без електричество около 40 000 домакинства в областта Бретан. Елинор е четвъртата буря, която връхлита Франция от началото на декември, след Ана, Бруно и Кармен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови