COVID-19 не се дава и настъпва. Мерките обаче постепенно се разхлабват

OFFNews 29 април 2020 в 00:30 5610 1

Психическото здраве на жителите на планетата и стремглавото пропадане на икономиките се оказаха по-важни от страховете от разпространението на COVID-19. Заразените с новия вирус нарастват, но мерките се разхлабват под страх от неблагоприятните последици за хората от дългия престой вкъщи и загубата на краткосрочна перспектива и за бизнеса, който губи милиарди. В балансирането на тази несиметрична пропорция светът все по-упорито се опитва да се върне към нормален живот.

За последните 24 часа заболелите от коронавирус в света са 3 106 700, починалите достигнаха 214 645, а възстановилите се са 944 593. 

За 18 дни случаите на заразяване в САЩ са се удвоили и вече са повече от 1 милион, според Ройтерс. Преброяване на агенцията сочи, че над 56 500 американци са починали от последствията след заболяване с COVID-19. Съединените щати продължават да са лидери по двата показателя в мрачната статистика.

Около една трета от регистрираните случаи на заразяване с коронавируса в света са именно в САЩ. На страната се пада дял от около една четвърт от смъртните случаи. Най-тежко е положението в щата Ню Йорк, където са регистрирани около 30% от заразените в страната. Независимо от това мерките срещу разпространението не са затегнати до скъсване.

В Европа държавите започнаха плахо да разхлабват примката, въпреки неблагоприятните данни.

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес план от четири етапа за връщане към нормалния живот в страната до края на юни. Отменянето на строгите мерки ще започне на 4 май и ще варира за различните области според фактори като темпото в появата на нови случаи, броя на свободните легла за интензивно лечение и доколко хората в регионите спазват правилата за дистанциране от околните, обясни Санчес, който смята, че пикът на разпространението в Испания е преминал и сега има спад. 

В неделя Испания започна да облекчава една от най-строгите карантини, въведена на 14 март, като разреши на децата да излизат навън с един възрастен придружител. На възрастните ще се разреши да се разхождат или да спортуват индивидуално от 2 май, ако ходът на заразата продължи да се забавя. Част от работниците вече се върнаха в заводите и на строителните обекти на 14 април.

Смъртните случаи в Италия са се увеличили с 382 за 24 часа, което е скок от предходното денонощие - 333 случая. Въпреки това се правят сметки как да се спаси макар и частично туристическият сезон. А видеата с наздравиците през улицата се появяват все по-рядко.

Люскембург реши да тества всичките си 600 000 жители, за да стане ясна картината за разпространението на вируса. 

"Целта ни е да тестваме цялото население, някои хора - по няколко пъти", обясни министърът на образованието Клод Мейш, който отговаря за програмата. Той призна, че задачата може да бъде изпълнена за сравнително кратък период от време заради малкия размер на страната.

Премиерът на Франция Едуар Филип заяви днес в парламента, че карантината в страната е спасила 62 000 човешки живота за един месец. Запазването на действащите ограничения обаче ще означава риск от колапс за френската икономика, предупреди той. Филип заяви, че карантината във Франция ще бъде вдигната на 11 май в зависимост от това дали новите случаи на зараза паднат под 3000 на ден. 

В Германия са на кръстопът - да се облекчат мерките или да се подходи прагматично. Днес и германските търговски вериги се опитаха да убедят правителството да разреши от 4 май всички магазини да работят нормално, като разкритикува решението да бъдат отворени само по-малките магазинчета (с площ до 800 квадратни метра), определяйки мярката като несправедлива спрямо по-големите вериги.

Във Виетнам от вчера живеят по-свободно заради разхлабването на мерките. Азиатската страна бе сочена за пример за спазване на дисциплината и снижаване на заболеваемостта. Хората могат вече да се движат свободно, стига да са с маски, стига да не са в групи по-големи от 5-10 души, започват работа и малки ресторантчета и магазинчета. 

Китайският Ухан, откъдето тръгна заразата, вече поема глътка въздух, икономиката тръгва нагоре, а болниците, построени за дни, са останали без пациенти с коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

29.04 2020 в 02:13

Началото на ХХ век. Първата световна война. Стоят един срещу друг.
Окопи три етажа под земята, година кал до коленете, артилерията дъни по цяла седмица, преди да умрат всичките и от двете страни.
Глад, болести, диария.
Революция.
Началото на ХХІ век. Интернет. Меки китки, хипстъри, варвари.
Някой да изтрезнее?