Cambridge Analytica фалира след скандала с Фейсбук

OFFNews 03 май 2018 в 11:24 5883 1

Компанията в центъра на скандала с манипулирането на милиони потребители на Фейсбук в полза на предизборната кампания на Доналд Тръмп - Cambridge Analytica, и фирмата майка - британската  SCL Elections Ltd, започват процедура за обявяване в несъстоятелност заради срива на бизнеса си, обяви компанията днес, цитирана от "Ройтерс".

Компанията ще започне процедура по несъстоятелност след загубата на клиенти и нарастващите съдебни разходи в резултат на скандала, избухнал сред разследване на вестниците "Ню Йорк таймс" и "Обзървър". То разкри, че данните на 50 млн. потребители на най-голямата в света социална мрежа са били събирани от 2014 г. и продадени на политическите консултанти за разработката на софтуер, позволяващ предсказването на гласуването на президентския вот в САЩ през 2016 г. Твърди се, че данните са били използвани и във връзка с гласуването за Брекзит във Великобритания.

Впоследствие стана ясно, че засегнатите са 87 млн. души в Северна Америка и Европа.

Създадената през 2013 г. компания отрича всички обвинения. Започнаха обаче разследвания на двата континента, а фирмата бе изправена пред тежки обвинения. Освен че загуби клиентите си, тя бе изправена и пред солидни съдебни разноски.

"Медийната "обсада" отне на практика всички клиенти и поддръжници на компанията, в резултат на което тя вече не е жизнеспособна", се казва в изявление на Cambridge Analytica. Оттам продължават категорично да твърдят, че обвиненията са "неоснователни" и "въпреки усилията на компанията да промени данните, тя беше охулена за дейността си, която е не само законна, а и широко разпространена като стандартен компонент за онлайн реклама - и политическа, и търговска".

Фирмата реално затвори в четвъртък. На служителите е било наредено да изключат компютрите си, пише "The Wall Street Journal".

Табелите на Cambridge Analytica вече са премахнати от лондонския ѝ офис.

След съобщението за процедурата по несъстоятелност британския регулатор обяви, че ще продължи гражданските и криминалните разследвания на фирмата и ще преследва замесени служители и директори без значение, че фирмата затваря.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

diadomrazko

03.05 2018 в 14:57

Всъщност целия персонал и мениджмънт остават на същия адрес под името Emerdata