Чавушоглу: Турция постигна желаното в Сирия без сериозни загуби

OFFNews 01 ноември 2019 в 17:43 1655 0

М.Чавушоглу

Снимка АА

Без сериозни загуби Анкара се сдоби с желаното в Сирия и това стана възможно само в условията на силно присъствие на територията и на масата на преговорите, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта, че успехът е благодарение на военната операция „Извор на мира“. В коментар за договореностите с Русия за Сирия дипломатът посочи, че терористите от PKK/YPG /кюрдските милиции/ са длъжни да напуснат 30-километровата зона от границата с Турция – от река Ефрат и изцяло до сирийско-иракската граница.

Освен това те трябва да напуснат сирийските райони Манбидж и Тал-Рифат. Споразумението с Москва планира провеждане на съвместни патрули на разстояние 10 километра от границата навътре в сирийската територия.

Съвместното патрулиране вече започна, уточни Чавушоглу и допълни, че терористите са длъжни да напуснат и град Камишли, който от самото начало е под контрола на силите на режима на Башар Асад.

„Турция срина огромната игра в региона, където определени страни опитваха да създадат за кюрдските терористи държава. На първо място това са Франция и Израел. Нито един от представителите на тези страни не отрекоха, че имат подобен план“, заяви Чавушоглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови