Чавушоглу: Турция ще отговори на санкциите на САЩ

Вилдан Байрямова 14 юни 2019 в 13:32 2294 0

Мевлют Чавушоглу

Снимка АА

Турция няма никакво намерение да се отказва от сделката за руските зенитно-ракетни комплекси С-400, на този етап това е невъзможно, а ако САЩ наложат санкции, ще отговорим подобаващо, казва външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

„Независимо от това с какви последствия може да се сблъска Анкара, въпросът за закупуването на отбранителните системи не се обсъжда. Ние сме готови да заплатим всякаква цена“, посочва той. Според него твърденията за някаква заплаха, каквато могат да бъдат руските С-400 за системите на НАТО, не са основателни.

Чавушоглу припомня, че скоро след началото на кризата в Сирия Анкара е искала помощ от съюзниците си за осигуряване на противовъздушната отбрана. В отговор Турция е получила комплекси Patriot, а Италия е разгърнала Samp-T в района на турско-сирийската граница.

В същото време стремежът на Анкара да създаде собствена система за противовъздушна отбрана не е намерил подкрепа сред чуждестранните партньори. „Ние не можахме да закупим комплексите Patriot. Затова започнахме да разглеждаме алтернативни предложения, сред които най-доброто се оказа това от Русия“, казва турският министър.
Той подчертава, че част от плащанията по договора за С-400 вече са направени, друга част от парите ще дойдат от кредит. „Точка по въпроса. Комплексите ще пристигнат в Турция. А опитите на САЩ да провалят реализацията на турско-руския договор са безсмислени“, заключава Чавушоглу.

В коментар за ситуацията в северо-западната част на Сирия той отбелязва, че Анкара няма да приеме оправданията на Русия за това, че режимът на Башар Асад не се вслушва в Кремъл като страна – гарант за арабската страна. Външният министър подчертава, че радикалните групи в Идлиб са се появили по вина на режима на Асад. „Тези радикални групи с въоръженията си отидоха в северозападната част на Сирия от Източна Гута, Хомс и Хама. Днес Асад атакува Идлиб под предлог, че имало групи, които сам бил евакуирал там“, казва той.

Турция няма проблем в отношенията си с Рияд, но за разлика от властите там, тя разграничава темата за убийството на журналиста Джемал Хашоги от развитието на връзките със Саудитска Арабия, посочва Чавушоглу. Доказателство за липсата на проблеми в двустранните отношения било това, че за празника Рамазан байрам турският президент Ердоган поздравил по телефона саудитския крал Салман бин Абделазис.

„Необходимо е да се проведе сериозно и всеобхватно разследване на атаките по танкерите в Оманския залив. В противен случай подобни инциденти могат да провокират напрежение и опасни последствия“, призовава Чавушоглу.

Той говори и за кризата с гръцките власти по въпроса за изключителната икономическа зона в Средиземноморието, където двете държави спорят за правата върху разработването на находищата от природен газ. „Турция изпрати свои сондажни кораби в тази част на Средиземно море, за да защити своите права и тези на Северно-Кипърската турска република. Тази стъпка на Анкара предизвика паника в гръцката част на острова“, казва министърът.
Според него едностранните стъпки на САЩ спрямо Йерусалим не помагат на мира в Близкия Изток. „САЩ заеха тенденциозна позиция по отношение на палестино-израелския конфликт. А въпросът за нормализиране на отношенията с Израел не е в дневния ред на Анкара“, посочва Чавушоглу.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови