Черна гора осъди задочно двама руснаци за подготовка на преврат

OFFNews 09 май 2019 в 16:50 2973 0

Едуард Шишмаков се среща с Александър Синджелич

Съд в Черна гора осъди двама руснаци за подготовка на държавен преврат. 

Едуард Шишмаков и Владимир Попов (според други данни Моисеев) са осъдени съответно на 15 и 12 години затвор. 

Властите на Черна гора ги обявиха за служители на руското военно разузнаване ГРУ. Публикации в медиите също свързват двамата с руското разузнаване. Bellingcat и The Insider обявиха, че той живее в Москва в къща, съседна на дома на Александър Мишкин (известен още под името Александър Петров) - един от заподозрените за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. 

Разследването на Bellingcat и The Insider показа, че между 2013 и 2016 г. Моисеев е пътувал често до България, но не е известно какво точно е правил у нас. Пътуванията му в България през 2015 г. съвпадат с момента, в който поне двама сърби от паравоенни отряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас.

Според прокуратурата държавният преврат е трябвало да стане на 16 октомври 2016 г. - в деня на парламентарните избори в страната, а целта му е била да се спре присъединяването на Черна гора към НАТО. 

Изборите спечели партията на настоящия президент Мило Джуканович и нейните съюзници, а страната се присъедини към Алианса през 2017 г.

Съдът обяви, че от началото на 2016 г. до 18 октомври 2016 г. Шишмаков и Попов са организирали престъпна група на територията на Черна гора, Сърбия и Русия, като Шишмаков е бил лидер на групата. Той е имал два паспорта, един от които е бил с фалшиви данни. 

В основата на делото са показанията на сръбския националист Александър Синджелич, който разказа подробно как Шишмаков и Попов са му дали пари за организацията на преврата, но през март неочаквано се отказа от показанията си. В интервю тогава той каза, че двамата са искали да организират протест и той не иска хора да влизат в затвора "заради политиката".

Според прокуратурата Шишмаков и Попов са платили на Синджелич 200 000 евро, за да вербува до 50 души и за купи оръжие. 

В първоначалните си показания Синджелич казва, че двамата са се представили за руски националисти, но са дали да се разбере, че имат връзка със спецслужбите. Планът им бил в зададен час 500 души да се разделят на три групи, като хората в първата ще се опитат да влязат в парламента облечени в полицейски униформи, втората група ще се смеси с протеста на опозицията, а третата ще се фокусира върху полицията. 

Втората група е трябвало да даде старта на преврата, като предизвика безредици и завземе парламента. Очакванията са били след преврата властта да отиде в ръцете на просръбската и проруската опозиция и да спрат влизането на Черна гора в НАТО. 

Обвинението е приложило снимки, направени от спецслужбите, на които е запечатана срещата между Шишмаков и Сиджелич в белградски парк, както и кореспонденция между обвиняемите.

По същото дело са осъдени още 14 души, сред които лидерите на "Демократичен фронт" Андрия Мандич и Милан Кнежевич - и двамата получиха по 5 години затвор. 

Сред обвиняемите е още бившият шеф на сръбската жандармерия - генерал Братислав Дикич, който е осъден на 8 години затвор. Другите подсъдими са получили от година и половина до седем години затвор, а Кристина Христич е осъдена условно. 

В отговор на обвиненията за връзка на Шишмаков и Попов с руското военно разузнаване Кремъл обяви, че Русия не се намесва във вътрешните работи на други държави. "Заявяваме, че не може и дума да става за връзка на Москва и руските власти към вътрешни събития на Черна гора", каза през 2017 г. говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови