Четирима арестувани в Ирландия за убийството на младата звезда в журналистиката Лайра Маккий

OFFNews 11 февруари 2020 в 13:43 2600 0

Детективите, разследващи убийството на журналистката Лайра Маккий, арестуваха четирима мъже в Лондондѐри, Северна Ирландия, предаде Би Би Си.

29-годишната Маккий беше застреляна на 18 април 2019 г. по време на бунтове в Дери, Северна Ирландия. Тя стояла до полицейски автомобил в нощта на 18 април, когато маскиран мъж стрелял срещу полицаи и хора наоколо.

Отговорност за убийството поеха ирландски националисти, т. нар. нова ИРА. Журналистката се преместила в Дери от Белфаст малко преди убийството ѝ. През 2006 г., когато пише книга за изчезването на младежи по време на насилието в Северна Ирландия, тя е обявена за млад журналист на годината от Sky News. През 2016 г. сп. Forbes я включи в списъка си с 30-те най-влиятелни хора в медиите в Европа на възраст под 30 години. 

Хората, които са я познавали, я описват като някой, който "вярва страстно в социалната и религиозна толерантност". Смъртта ѝ предизвика остри реакции в Северна Ирландия.

Арестуваните мъже са на възраст 20, 27, 29 и 52 години. Задържани са във вторник по силата на Закона за борба с тероризма.

29-годишната Маккий става известна през 2014 г. след публикацията си "Писмо до 14-годишното ми аз", в която разказва за трудностите, през които минава един тийнейджър гей. Пет години по-късно по писмото ѝ е заснет кратък филм, а тя подписва договор с издателската къща Faber & Faber за издаването на две книги. "Ангели със сини лица" е последната ѝ книга, в която тя разказва за неприключилото разследване за убийството на политика Робърт Брадфорд в Белфаст на 14 ноември 1981 г. от ИРА. Книгата излиза от печат през 2018 г.

Следващата - "Изгубените момчета" - трябваше да бъде публикувана от Faber&Faber следващата година. Тя се съсредоточава в историята на Томас Спенс и Джон Роджърс. Двете момчета от Белфаст - на 11 и 13 г. - са видени за последно на 26 ноември 1976 г. Напускат домовете си, за да отидат на занятията в училището си за деца със специални потребности. Двамата живеят близо до спирката на автобуса, който трябва да вземе децата за училище. Когато шофьорът спира там, за да вземе всички ученици, двете момчета не са там. Ясно е само, че каквото и да се е случило, е станало за секунди. И до днес, над четири десетилетия по-късно, семействата не знаят какво е станало с децата.

Лайра израства на Клифтънвил роуд, най-опасният район на Белфаст - зоната, в която има повече жертви на квадратен метър, отколкото в която и да е друга част на града по време на конфликтите в Северна Ирландия през 20-и век. С работата си цели да покаже травмите, които войната нанася не само върху съвременниците на конфликтите, но и върху следващите поколения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews