Четвърт милион са излекуваните от коронавируса

OFFNews 06 април 2020 в 07:45 2012 0

Повече от четвърт милион заразени са се възстановили от началото на пандемията по света, показват данни на Университета "Джонс Хопкинс". Починалите са над 69 хиляди.

525-те жертви на Covid-19 от изминалото денонощие в Италия са най-малко за един ден от 19 март насам. За първи път от възникването на епидемията в страната намалява броят на хоспитализираните. За трети пореден ден намалява броят на новите смъртни случаи и в Испания.

Починалите във френски болници през последните 24 часа от Covid-19 са 357. Това е най-малкият брой жертви на коронавируса за денонощие през последната седмица, съобщи генералната здравна дирекция, цитирана от Франс прес. Общо 8 078 души са починали от началото на епидемията във Франция, 5 889 от тях в болници и 2 189 в старчески домове и други медицинско-социални заведения.

В Германия за последните 24 часа потвърдените случаи на заразени с коронавируса са се увеличили с 3677 и към днешна дата са общо 95 391. Вчера новите случаи за едно денонощие бяха 5936. За четвърти пореден ден в Германия има намаляване на новите случаи, регистрирани за един ден, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на данни на Института за заразни болести „Роберт Кох“. Смъртните случаи са се увеличи с 92 и вече са 1434. 

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп предупреди американците да се приготвят за “ужасяващ” брой на смъртните случаи през следващите няколко дни. Броят на заразените с коронавирус в страната превиши 300 хиляди.

По време на брифинг в Белия Дом Тръмп заяви, че над 3000 военни медици са били изпратени в различни точки на страната да помагат за справяне с Covid-19. Президентът каза още, че пикът на пандемията в САЩ се очаква следващите няколко дни.

По-рано ръководителят на американските здравни власти генерал Джером Адамс заяви, че тази седмица ще е една от най-тъжните за голяма част от населението. Адамс сравни ситуацията с нападението на Пърл Харбър и атентатите от 11 септември.

В неделя общият брой на починалите следствие на вируса в САЩ бе 9458 - много повече от сумарния брой на жертвите от двете споменати нападения. Само в щата Ню Йорк, който е епицентър на пандемията, починалите са над 4100.

Здравните служители са под увеличаващ се натиск и отчаяно се нуждаят от апаратура. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че на много места основни консумативи ще се изчерпат до ден-два.

Междувременно стотици медици, изпратени от администрацията на Тръмп, започват да пристигат в Ню Йорк. Също там скоро врати се очаква да отвори огромна болница, ръководена от военните. В нея има около 2500 легла.

Около 80% от гражданите на Руската федерация, които са заразени с новия коронавирус, са хора на възраст от 18 до 60 години, защото в тази група са най-големият брой хора, завърнали се от чужбина, съобщиха местните власти. От останалите 20 на 100 - 15% са хора над 60 години и 5% са деца.

Всички завърнали се от чужбина ще бъдат тествани, но в режим на изолация, защото руският опит показва, че след самолетен полет рязко се променя състоянието на лигавиците и установяването на патогена е най-трудно. Затова пътникът трябва да бъде поставен в изолация и чак след това да бъде изследван.

Към днешна дата в Русия са регистрирани 5 389 случаи на коронавирус, като повече от половината са в Москва. По данни на федералния оперативен щаб, починалите са 45 души, посочва ТАСС.

Япония обяви, че предстои въвеждането на режим на извънредна ситуация в няколко града, съобщи местният телевизионен канал TBS, цитиран от Би Би Си. Мерките може да продължат 6 месеца, по думите на премиера Шинздо Абе. Градовете, които ще бъдат обхванати от ограничителните мерки, са Токио, Осака и префектурите Тиба, Сайтама и Канагава. По-рано агенция Kyodo съобщи, че извънредният режим в Токио и Осака влиза в сила от 8 април.

Според действащото законодателство в Япония, дори в условия на извънредна ситуация, въвеждането на тотална карантина е невъзможно. Другите ограничителни мерки, които законът не позволява са блокирането на транспортни пунктове и принудителното прекратяване на дейността на частните компании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови