Четвъртата власт в Загреб на протест: Конфискувахте медиите, няма да дадем журналистиката

OFFNews 02 март 2019 в 19:10 2098 0

Снимка Index.hr

Под лозунга "Конфискувахте медиите, няма да ви дадем журналистиката" пред Дома на журналистите в Загреб днес по обед започна протест, организиран от Съюза на хърватските журналисти, съобщи сайтът Индекс, цитиран от БТА.

Протестиращите журналисти ще внесат осем искания срещу цензурата в министерството на културата и в правителството.

В демонстрацията участват неколкостотин журналисти. Те настояват да се прекрати злоупотребата със съдебни обвинения срещу журналисти, представителите на медиитебда бъдат защитени законово, да се деполитизира Съветът за електронни медии, да се уволни ръководството на хърватската държавна ХРТ и спешно да се измени законът за ХРТ. 

Лидерът на Социалдемократическата партия Давор Бернардич, който днес се присъедини към протестиращите репортери, заяви, че днес журналистите в Хърватия прекарват повече време в съдебните зали, отколкото в редакциите си, и добави, че е неприемливо свободата на словото и медиите да се влошава с всяка изминала година, съобщи БТА.

"Над 1000 журналисти в Хърватия участват в съдебни дела. Всъщност те са по-често в съдебните зали отколкото в редакциите си. Това е катастрофално и това е само индикатор, че свободата на словото в Хърватия и ситуацията с медийните свободи се влошава още повече всяка година", каза Бернардич. Той посочи, че е необходимо да се деполитизира националната ХРТ и да не се позволява политическа намеса в обществената телевизия.

Хървое Зовко, който оглавява Съюза на хърватските журналисти, заяви, че правителството игнорира проблема. Той възникна, след като ХРТ заведе над 30 дела срещу свои и други журналисти, включително срещу Зовко, който се оплака от цензура. Общо в страната са заведени 1100 дела срещу журналисти, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови