Четвърти арестуван за намерените мъртви 39 души в камион с българска регистрация

OFFNews 26 октомври 2019 в 11:31 3535 0

Още един арест е извършила полицията в Есекс, Великобритания във връзка с намерените на 23 октомври в град Грейс в графството 39 тела в хладилен контейнер на камион с българска регистрация.

"Мога да потвърдя, че служителите работят денонощно и че сме арестували четвърти човек. Той е 48-годишен мъж от Северна Ирландия, арестуван е на летище "Станстед" по-рано днес (бел. ред. на 25 октомври) по подозрение в заговор за трафик на хора и за убийство", съобщи в изявление зам.-директорът на полицията Пипа Милс.

По-рано вчера бяха арестувани 38-годишни мъж и жена от Уорингтън. Те, заедно с 25-годишния шофьор на камиона, остават в ареста. Двамата са заподозрени в планиране на трафик на хора и убийство, а шофьорът - в убийство.

След първоначалната информация от полицията в Есекс, че телата са на китайски граждани виетнамска организация съобщи за десетки изчезнали граждани на страната, за които твърди, че вероятно са сред жертвите.

Организацията е VietHome. Тя представлява виетнамската общност във Великобритания. Оттам твърдят пред Би Би Си, че от откриването на камиона досега са получили близо 20 снимки на изчезнали виетнамски граждани и предполагат, че може би те са сред жертвите.

В отговор полицията в Есекс призова да не се спекулира по въпроса за националността на починалите.

"Дължим на жертвите правилно провеждане на разследването и спекулациите не помагат за това. Те могат да попречат на развитието му. Полицията няма да коментира никакви спекулации относно националностите на трагично загубилите живота си. Насърчавам силно журналистите и потребителите на социални медии да не спекулират с информация относно идентичността на директно и индиректно замесените в разследването. В четвъртък дадохме първоначално насочване каква е националността, въпреки че то не показва пълната картина. Няма да разкривам други подробности, докато процесът по разпознаването не приключи", казва по този повод Милс в изявлението си.

Започнало е пренасянето на жертвите в моргата в болница, където ще се извърши идентификацията на телата и аутопсиите с цел установяване причината за смъртта. Този процес ще отнеме време, предупреждават от полицията и уверяват, че ще информират при наличието на нова информация по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови