Читатели на "Ал Джазира" масово се радват на атентата в Лондон (снимки)

Калоян Константинов 23 март 2017 в 20:29 10435 14

Снимка на видео във Фейсбук страницата на "Ал Джазира", на което се виждат над 700 реакции със сърчица на терористичното нападение.

Вчера в центъра на Лондон по време на терористично нападение, извършено от 52-годишния Халид Масуд, загинаха петима души, а четиредесет други бяха ранени.

Западното общество и социалните мрежи отново бяха залети от вълна гняв, мъка и състрадание, като под видеата и публикациите във Фейсбук доминираха т.нар. гневни и разплакани емотикони, които се ползват за да изразят дадена реакция към споделена новина, снимка и прочие.

Все повече хора обаче изтъкват реакцията в редица арабски страници, включително и в тази на "Ал Джазира", най-голямата в света мюсюлманска медия.

Там преобладаващата реакция на случилото се в Лондон е харесване. И докато "лайкът" може наистина да означава много неща, сред които харесване на смисъла на новината, харесване на самата публикация, отчитане труда на журналистите, проява на заинтересованост и т.н., то емотиконите на сърчица и смеещи се човечета са доста еднозначни.

На тази снимка може да се види, че реагиралите със сърчице са повече от 700 души.

Подобни реакции се срещат само в арабската версия на "Ал Джазира", като в нейния английски вариант те липсват. От медията веднага публикуваха статия по въпроса, в която се опитват да обяснят защо много техни читатели оценяват с харесване, сърчице или смях случилото се в Лондон, но без задоволителен отговор. Те дори посочват, че по време на живите излъчвания на BBC, CNN и Sky News също е било пълно с реакции със сърчица и смях. И дават линкове към тях.

Примерите на арабската медия обаче работят срещу тях, както е видимо именно от линковете, които те сами представят. По-горе може да видите скрийншот от записа на живото излъчване на "Ал Джазира", направен към 18:00 часа българско време на 23 март. По-долу е приложеа снимка от записа на BBC, направена по същото време. Ето и хиперлинкове на записите на CNN и Sky News.

Реакциите на хората под записа на живото излъчване на BBC във Фейсбук.

Нито един читател на въпросните западни медии не е реагирал със сърчице или смях под публикациите им за терористичното нападение в Лондон. Напротив, там доминират плачещите и гневни емотикони. Обратното се случва в записа на "Ал Джазира", където няма нито един гневен или плачещ емотикон.

Ето и още няколко скрийншота от различни Фейсбук публикации на "Ал Джазира", касаещи терористичното нападение в Лондон, осеяни със смеещи се личица и сърчица:





Често под тях се срещат коментари, че за терористични нападения и въздушни удари, убили десетки и стотици в Близкия изток, никой в медиите не скърби, но за Запада всеки пише. Повечето коментари под публикациите наистина са съчувствени спрямо британците и осъждат атаката на мюсюлманина, а непочтителни или омразни коментари почти не се срещат, но те може да се цензурират или трият от модераторите на страниците, докато реакциите на хората не могат.

От "Ал Джазира" отбелязват, че зад един емотикон с харесване, смях или сърчице може да стоят всякакви емоции и намерения и не е редно да се заключва, че техните читатели и мюсюлманският свят като цяло желаят злото на Европа и се радват на терористичния атентат. Оттам дори отбелязват, че един Фейсбук профил, независимо какво пише в него, не е надеждно свидетелство за религиозната принадлежност на неговия ползвател и няма гаранция, че хората, реагирали със сърчице или смях, са мюсюлмани.

Въпреки това много хора от Европа и САЩ отбелязват, че в западни медии не се срещат подобни радостни реакции и това значи, че със сигурност поне част, макар и малка, от читателите на "Ал Джазира", са доволни от нападението в британската столица, независимо от опитите на арабската медия да ни убеди в противното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12796

12

Draven Filosoff

24.03 2017 в 11:29

#Корени
Предполагам за англичаните говориш :)))

12796

10

Draven Filosoff

24.03 2017 в 09:54

Смешно е,защото поговорката с твоите камъни по твоята глава е в пълна сила тук. На безразличието на англичаните се отговаря подобаващо. В Сирия за ден загиват повече хора от тези загинали в атентатите във Франция, Лондон, Брюксел взети заедно. Разстрелват ги като кучета, а същите тези които сега реват финансират това. И пак абсурда, хората се възмущават на емот икони, а не на трагедията на цели етнически групи в Сирия.

10910

8

1Sion1

24.03 2017 в 02:29

Каквото и да говорят мултикултурният модел се провали.Коректното говорене също..Няма как хора от Средновековието да бъдат приобщени към Европа от 21 век.Гледам африканците в Лондон и разбирам колко голямо нещо е еволюцията..И колко продължително..Оттук насетне трябва да се посочи проблема, който е радикалният ислям и да се намерят спонсорите му, които са Сауди Арабия и Катар основно.Оттам насетне важи „Со кортеж, со благо и ако не става со малко кютек”...

25665

5

Victimized

23.03 2017 в 21:53

"Още мъничко и либерастията ще прозре истината.Дано само не е твърде късно."

До сега никой нищо не е прозрял. Либералните маси, са главно тинейджъри, цветнокожи, актьори и журналисти, като последните са изцяло платени, те никога не са вярвали в това което говорят, най-малкото понеже никога не са се опитвали да го осмислят. А първите са откровени идиоти. ОТ друга страна, тези които наливат в тази бездънна яма, далеч не са либерални по убеждения. Техните политически възгледи в суров вид, са най-близки до чистия фашизъм.
Това което е нужно да се прозре зад целия този театър, е основния замисъл. А основния замисъл, винаги цели повече вътрешно разединение, ескалации на отделни конфликти, пълна медийна манипулация и по този начин лесно управление на масите.
Не съм фен на политиката на Европа относно бежанците, но и не мисля, че всички араби са диваци.
Истината е ,че ще се "осъзнаем" водейки отново чужди войни, като за едни ще е ад, а за елита ще е чиста печалба .....