Държавният секретар на САЩ си назначи специален пратеник за Северна Корея

OFFNews 23 август 2018 в 19:23 1580 0

Майк Помпейо

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо назначи Стивън Бигън, вицепрезидент на автомобилната компания Форд (Ford), за свой специален пратеник за Северна Корея. Следваща седмица двамата ще пътуват до Пхенян.

"Стив ще направлява американската политика към Северна Корея и ще ръководи усилията по изпълнение на набелязаната от президента (Доналд) Тръмп цел за окончателно и напълно потвърдено ядрено разоръжаване на Северна Корея, както бе договорено със (севернокорейския лидер) Ким Чен-ун", каза Помпейо, цитиран от Ройтерс и БТА.

Досега Бигън беше вицепрезидент, отговарящ за връзките с чужди правителства, в корпорацията Форд. Той е бил служител на Белия дом и помощник на съветничката по националната сигурност Кондълиза Райс по време на управлението на президента Джордж У. Буш. Бигън е бил съветник и на бившия лидер на републиканското мнозинство в американския Сенат (в периода 2003-2007 г.) Бил Фрист.

Помпейо не уточни кога точно ще посети Северна Корея следващата седмица. Това ще е четвъртата му визита в затворената комунистическа страна тази година и втората след историческата среща между Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур, отбелязва Франс прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови