Дъщерята на Джон Маккейн критикува Тръмп на възпоменателната служба за баща си

OFFNews 01 септември 2018 в 20:49 2166 1

Джон Маккейн

Дъщерята на американския сенатор републиканец Джон Маккейн отдаде днес почит към покойния си баща чрез остра критика към президента Доналд Тръмп, когото, без да го назовава поименно, обвини в "евтина реторика" срещу човека, признат за военен герой и именит държавник, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Меган Маккейн, която никога не е криела своето недоволство от атаките на Тръмп срещу нейния баща, откри възпоменателната служба в Националната катедрала във Вашингтон. На церемонията присъстваха лидери от Републиканската и Демократическата партия, дошли да се преклонят пред живота на бившия военнопленник от Виетнамската война и дългогодишен член на Конгреса.

"Той беше велик човек", каза Меган Маккейн и продължи: "Събрали сме се тук да скърбим за отминаването на американското величие, за нещо истинско, а не евтина реторика от хора, които никога не са се и доближавали до саможертвата, която той е отдал с такава готовност, нито за опортюнистично одобрение от онези, които са си живели живота в удобство и привилегии, докато той е страдал и служил".

Американският президент, който бе в открита вражда със сенатора и се изказваше пренебрежително за неговата военна служба, не присъства на тазсутрешната възпоменателна церемония. През това време той пускаше в "Туитър" текстове на други теми.

Семейството на Джон Маккейн ясно бе заявило, че Тръмп не е желан гост на възпоменателните церемонии в Аризона и Вашингтон, нито на частното погребение утре във Военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд.

Джон Маккейн е завършил академията през 1958 г.

Сенаторът почина от мозъчен тумор на 25 август - броени дни преди да навърши 82 години.

На церемонията, бившият американски президент Барак Обама отдаде почит на сенатор Джон Маккейн, негов някогашен политически съперник, предаде Асошиейтед прес.

Демократът Обама нарече републиканеца Маккейн "изключителен човек, боец, държавник, патриот, олицетворявал най-доброто в Америка".

Обама, който говори след друг бивш президент на САЩ, Джордж У. Буш, също опонент на Маккейн, каза за сенатора от Аризона: "Той ни направи по-добри президенти".

Обама подчерта, че Маккейн е бил консерватор, но е разбирал, че има принципи, които са над политиката, а някои ценности са над партийните интереси.

В словото си Буш заяви, че Маккейн е съчетавал "смелостта с почтеността" и че е ненавиждал "злоупотребата с власт".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7014

1

Диди

02.09 2018 в 14:59

Ненавиждал злоупотребата с власт. Колко хубаво звучи!!!
А какво и от името на каква власт е "помолил" един български премиер да спре важен обект на държавата.