Делегация от ООН е в Анкара заради убийството на Хашоги

OFFNews 28 януари 2019 в 13:46 1225 0

Делегация от ООН в Анкара

Снимка АА

Делегация от ООН, оглавена от специалния докладчик по извънсъдебните и масовите екзекуции Агнес Калламар, бе приета днес от турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара, съобщиха турските медии.

Целта на визитата е разследване на жестокото убийство на журналиста Джамал Хашоги в консулството на саудитска Арабия в Истанбул. Калламар ще се срещне и с министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл и с генералния прокурор на Истанбул Ирфан Фидан. По-рано от управлението на върховния комисар по правата на човека при ООН съобщиха, че посещението на делегацията от експерти ще продължи до 2 февруари. Освен това на специалния докладчик е възложена мисия за контрол над международното разследване на убийството на Хашоги.

Агнес Калламар има за задача да направи оценка на реакциите на властите от отделните страни спрямо убийството на журналиста, както и да определи характера и степента на отговорност на държавите и отделните лица за престъплението. В състава на делегацията влизат британският адвокат Хелън Кенеди и деканът на медицинския факултет в португалския университет Коимбра проф. Дуарте нуно Виейра.

На базата на събраната информация Калламар трябва да изготви доклад, в който ще се заложат препоръки за разследването на престъплението. Докладът ще бъде внесен за обсъждане по време на юнската сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

Известният саудитски журналист Джамал Хашоги, който бе наблюдател за Близкия Изток в американския „Вашингтон поуст“, бе убит на 2 октомври 2018 г. в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Разследването на главната прокуратура в Турция стигна до заключението, че той е станал жертва на планирано убийство, бил е удушен веднага след влизането му в сградата на дипломатическата мисия. След екзекуцията тялото му е било разчленено и унищожено. Турция настоява съдебният процес по делото да се организира в Истанбул и призова Рияд да й предаде лицата, съпричастни на убийството. Едва 18 дни след реакцията на световната общественост и на Реджеп Ердоган властите в Рияд се видяха принудени да признаят убийството на Хашоги.

Но Саудитска Арабия така и не предостави информация за местонахождението на тялото на журналиста. Анкара продължава да оказва международен натиск на Рияд виновните да бъдат назовани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови