Делегация от САЩ пристига в Анкара, възелът е Сирия и кюрдите

Вилдан Байрямова 07 януари 2019 в 13:28 2011 0

Джон Болтън

Снимка АА

Съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън пристига с делегация в Турция, преговорите включват ситуацията в Сирия, проблемите с Фетхуллах Гюлен и кюрдската работническа партия ПКК, покупката на американските системи Patriot, както и икономическите отношения между двете държави, съобщава Анадолската агенция.

Вчера изявленията на Болтън за новите условия, при които САЩ ще изтегли контингента си от Сирия, предизвикаха смут в Анкара, тъй като в тях бе заложен ангажиментът за защита на кюрдите. На 19 декември м.г. властите в Америка обявиха намерението за извеждане на войските, базирани в арабската страна. Но новините от последните дни налагат извода, че това няма да стане изведнъж и ще зависи от определени условия, а Вашингтон прави всичко възможно за защитата на бойците от YPG/PKK, считани от Турция за терористични организации.

Пред журналисти в Израел Болтън подчерта, че Турция е длъжна да гарантира сигурността на кюрдските бойци, а същевременно борбата с ДЕАШ (Ислямска държава) трябва напълно да бъде завършена. График за изтеглянето на американските войски от Сирия няма, той зависи от политическите решения, посочи Болтън. По-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързото им извеждане от територията.

Очаква се основен въпрос при преговорите между американската делегация и властите в Анкара да бъде ситуацията в сирийския Манбидж. В групата на Болтън участват председателят на обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Джозеф Данфорд и специалният представител на държавния секретар за Сирия Джеймс Джефри. Особено важно е САЩ да координира с Турция процеса на изтеглянето на контингента си, но Анкара е категорично против шанса на онези, които счита за терористи, да контролират сирийските райони на югоизток от река Ефрат. Освен това Анкара настоява да бъде определена точната дата за извеждането на американските войски от Сирия, както и да се довършат стъпките по споразумението за Манбидж, сключено между двете държави. Военна техника на САЩ продължава да патрулира в Манбидж. Анкара настоява за пълното разоръжаване на терористите от YPG/PKK с условието арсеналът да не бъде предаден на Америка, макар да е предоставен от нея.

Болтън вчера заяви, че изтеглянето на военния контингент на САЩ от Сирия зависи от пълната ликвидация на ДЕАШ в тази страна. Според Анкара това предизвиква неопределеност във връзка с борбата с терористите от тази групировка.

Турската страна смята да отдели особено внимание на въпроса за борбата с терористичната организация ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, за екстрадицията на когото тя настоява след опита за преврат от 15 юли 2016 г. Очаква се да бъде обсъдена и сделката за покупката на американските зенитно-ракетни системи Patriot. Борбата с ПКК е също сред предвидените теми за двустранните преговори. Ще бъдат обсъдени и пътищата за развитие на търговско-икономическите отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови