Демократите искат да бутнат статуята на ген. Робърт Лий в Конгреса

OFFNews 11 юни 2020 в 07:45 5337 4

Председателят на долната камара на американския конгрес Нанси Пелоси поиска премахването от сградата на институцията на 11 статуи, свързани с Конфедерацията от времената на Гражданската война.

"Монументи на мъже, които са защитавали жестокостта и варварството за постигане на изцяло расистки цели са гротескни пред идеалите на Американската демокрация и свобода", мотивира се Пелоси, цитирана от Франс прес.

Сред въпросните статуи са тези на президентът на Конфедерацията Джеферсън Дейвис, заместника му Александър Стивънс и генерал Робърт Лий. В рамките на гражданската война през XIX век те се борят за отделяне на южните щати и запазване на робството в тях.

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че няма как дори да обмисли смяна на имената на военни бази, кръстени на фигури от Конфедерацията. Според него, това би било обидно за армията.

Същевременно Тръмп обяви, че ще поднови предизборните си митинги съвсем скоро. Първият ще бъде в Тулса, Оклахома.

Ройтерс отбелязва, че рейтингът на американския президент, който търси преизбиране през ноември е спаднал заради реакцията му при кризата с коронавируса. Тръмп не спира да е скептичен за опасността от Ковид-19, който отне живота на над 112 000 души в Съединените щати - най-високият брой починали от заболяването в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

4

зора

11.06 2020 в 13:06

Тия пощръкляха! Ами това е тяхната история- трябва ли да я изтрият от учебниците? Нали, който не помни историята си, той я повтаря! Аман от крайности и залитания!

20699

3

Новак

11.06 2020 в 12:30

Тези направо се самоубиват - тази лудост рано или късно ще свърши и янкитата макар и много промити ще се усетят, че правят глупости. И тогава демократите няма да спечелят избори с години. Лошото е, че риска начело да застават такива като Тръмп става все по-голям.

3232

2

tarabata

11.06 2020 в 10:24

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Демек, като унищожим културно историческите паметници ще изтрием фактите от историята си?! Ето от къде наш`те психодесни дебили черпят вдъхновение и е ясно в чия лаборатория са бели мишоци. Не, че сега го разбирам. Жалка и мизерна история.

23293

1

Стефан

11.06 2020 в 08:50

Очакваме мнението на българското нато:))