Ден 222. Руската пропаганда с остри критики срещу мобилизацията, Лиман промени информационната политика

OFFNews 03 октомври 2022 в 09:22 7199 3

Любимката на Путин Маргарита Симонян се заела със спасяване на неправилно мобилизирани.

Снимка Кремъл

Любимката на Путин Маргарита Симонян се заела със спасяване на неправилно мобилизирани.

Поражението на руската армия в Лиман и Харковска област, в съчетание с грешките в обявената по-рано принудителна мобилизация, предизвикаха „драматични промени“ в руското информационно пространство, оценява базираният във Вашингтон тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW).

Спонсорираните от Кремъл руски медии и т. н. военни блогъри оплакват загубата на Лиман, а едновременно с това критикуват бюрократичните неуспехи, свързани с мобилизацията. За болезненото обвиняват липсата на съответното снабдяване и на подкрепления за руските сили в Донбас.

Някои от гостите, канени в кремълските телевизии критикуват дори решението на Путин за анексирането на четирите украински области – Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие преди да е осигурен предварително контрол над тях. Изразяват се съмнения относно това, дали руската армия ще бъде в състояние да ги заеме изцяло.

Кремълските пропагандисти не крият недоволството си от нелегалната мобилизация на мъже и често повдигат въпроса за алкохолизма сред подлежащите на призоваване в руската армия. Някои изразяват притеснения, че мобилизацията няма да формира нужните за връщане на инициативата на бойното поле сили, се казва още в доклада на ISW на 222-ия ден от руското нахлуване в Украйна.

Близката до Владимир Путин пропагандистка Маргарита Симонян води в канала си в Телеграм нещо като рубрика „Вие пишете, ние освобождаваме“, където се ангажира с измъкване от лапите на мобилизацията на неправилно мобилизирани руски мъже и младежи. И Симонян и иронизираният като славей на кремълската пропаганда Владимир Соловьов твърдят, че всички нередности – като мобилизиране на инвалиди, мъже, които се грижат за децата си или специалисти от различни цивилни професии са обект на мобилизация заради неправилно изпълнение на заповедите на Владимир Путин.

Междувременно в понеделник сутринта командването на ВСУ съобщи, че през изминалото денонощие окупаторите са нанесли 11 ракетни и 10 въздушни удара и извършили са над 65 обстрела с реактивни гранатомети. Обект на нападения са били над 35 населени места. Руснаците бият традиционно по Ридкодуб, Славянск, Краматорск, Билоговка, Бахмут, Нетайловие, Водяне, Марьинка, Времивка, Кривий Рог, Запорожие, Зализничне и Николаев.

Генералният щаб на ВСУ потвърждава, че през предходните дни в Запорожка област са били унищожени личен състав и военна техника на противника - три склада с боеприпаси, повече от двадесет единици въоръжение и военна техника, един зенитно-ракетен комплекс С-300. Ранени са над 250 руски военнослужещи, броят на убитите се уточнява. Украинците са свалили през последното денонощие един хеликоптер Ка-52, един щурмов самолет Су-25 и осем безпилотни летателни апарата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

03.10 2022 в 10:30

Играят го уж че в Рашка има плурализъм и критиката не е смазана окончателно. Смех!

2910

2

ivenco

03.10 2022 в 10:28

Могилизацията върви по план: :))))

Половината от мобилизираните жители на Хабаровския край са били повикани по погрешка, каза губернаторът Михаил Дегтярев. По думите му сега всички са се прибрали. Ръководителят на региона съобщи, че военният комисар Юрий Лайко е отстранен от поста си.

Около 300 жители на Якутия, призовани по време на частична мобилизация по грешка, се върнаха в републиката. Това съобщи председателят на Обществената камара на Якутия Николай Бугаев.

На алкашите им спират ракията.Мъкааа :))
Губернаторът на Приморие Олег Кожемяко по време на сесията на Законодателното събрание заяви, че правителството на региона, въз основа на изменения в закона, планира да приеме указ, забраняващ продажбата на дребно на алкохол в радиус от 300 метра от сградите на военните служби и на 500 метра от сборните пунктове. „Това е необходимо, за да се гарантира законността и реда“, обясни ръководителят на региона.

от Комерсант

-1655

1

ob1

03.10 2022 в 10:26

Като ги изритат и от Кременна още ще сменят тона...