Депутат на Путин пресъздаде Курската битка във физкултурен салон за 2.2 млн рубли

OFFNews 25 януари 2023 в 21:46 4975 7

Президентският фонд в Русия е предвидил за 2023 година 4,3 милиарда рубли за подобни мероприятия.

Активистът на пропутинската партия „Единая Россия“ в самарското градче Сизран устрои пресъздаване на едно от най-големите сражения от времето на Втората световна война – Курската битка в камерен вариант – във физкултурния салон на местния университет. Част от студентите се сражаваха за родината, друга от името на нацистка Германия, а още миналата година за провеждането на възстановката местният парламент отпуснал финансиране в размер на 2.2 милиона рубли – около 60 хиляди лева.

Сражението се провело в края на 2022 година в спортната зала на Сизранския филиал на Самарския държавен технически университет. Имитацията на битката от 1943 година, която обърнала хода на Втората световна война била разиграна в рамките на историко-патриотичния фестивал за деца и юноши „Помня и се гордея!“. Парите били дадени от Президентския фонд за културни инициативи, а получател се оказала организацията „Сплотяване“, ръководена от депутата в градската Дума от „Единая Россия“ Сергей Иванов.

На видеозапис от битката се вижда как в залата за спортни мероприятия студенти, облечени в съответните униформи тикат съответно обозначени бутафорни макети, които трябва да изобразяват танкове на двете воюващи сили. Звуците, имитиращи стрелба от танковете, са възпроизвеждани от самите студенти-танкисти, които удрят с юмруци по корпуса на макетите.

Всичко това се случва под грохота на взривове от озвучаването и гръмкия смях на присъстващата публика.

След излизането на ютуб версиите на сражението, в свикнала на всякакви патриотични дивотии Русия избухна огромен скандал, а областната прокуратура на Самарска област е започнала проверка срещу градския депутат Сергей Иванов, съобщават местните издания. Прокурорската проверка е по донос на помощника на друг депутат-съпартиец на Иванов, който подал сигнал, че получилият гранта Иванов е закъснял с осъществяването на мероприятието, а освен това го е реализирал на много ниско художествено ниво.

Сергей Иванов, който е режисьор, сценарист и продуцент на мероприятието оглавява местната федерация по бокс и спортно-патриотичния клуб в града. Според него самия започналата прокурорска проверка е резултат от вътрешнопартийни борби

Междувременно вече са обявени спечелилите финансиране по президентските грантове за 2023 година проекти. Над 30 от тях са свързани с войната в Украйна. Сред тях има интересни патриотични хрумвания.

Така например възпитаниците на интернат в Челябинска област ще шият качулки, шалове и термо бельо за фронта, в Киров топли дрехи и шапки, а проектът „Плетем за нашите“ ще плете чорапи. По друг проект ще бъде оказана физическа помощ на жените, чиито мъже са на фронта – помощта ще се изразява в цепене на дървата им, прекопаване на градините им и други домашни задължения в рамките на одобрения проект „Мъж за час“. Всички мероприятия се финансират от централния бюджет на Русия съобщава руската секция на радио „Свобода“. Общата сума за тези проекти е 4,3 милиарда рубли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

7

alfakentavur

26.01 2023 в 12:01

Не е истина :D
Това е все едно битката при Курск е била преди 5, не преди 80 години :D

-240

6

редовно четящ

26.01 2023 в 09:43

Малоумно!

22548

5

dolivo

26.01 2023 в 07:52

Юнген бригади, ко да прайш

8053

4

DARTH VADER

25.01 2023 в 23:27

...А В ПО-УРБАНИЗИРАНИТЕ РАЙОНИ,КЪДЕТО Е ГАЗИФИЦИРАНО,МОГАТ И ГАЗОВИТЕ ИМ ВЕНТИЛИ ДА ОТПУШВАТ;)))

345

3

Джендо Джедев

25.01 2023 в 23:13

"Сергей Иванов, който е режисьор, сценарист и продуцент на мероприятието оглавява... и спортно-патриотичния клуб в града".

Тия спортно-патриотични клубчета навяват ли на някого мили спомени за едни нещица, станали в Германия преди 90-ина годинки? ;)

А иначе - алкашите още си живеят във ВСВ, нищо, че приключи преди 78 години. Бахти смешното! :D

615

2

швейк

25.01 2023 в 23:06

така хубаво ще им нацепят дървата, че чак на мъжете им на фронта ще им стане топло

2073

1

Johnny B Goode

25.01 2023 в 22:40

Моля само да не се злоупотребява с проекта "Мъж за час".