Десни и крайнодесни партии на общ протест в Италия срещу мерките за COVID-19

OFFNews 02 юни 2020 в 18:31 2744 0

Матео Салвини на протеста.

Трите партии от консервативната опозиция в Италия излязоха днес на съвместен протест в Рим срещу правителствените политики за справяне с пандемията от коронавируса, съобщи БТА, като цитира ДПА.

Матео Салвини от крайнодясната "Лига" водеше шествието, заедно с Джорджа Мелони от "Италиански братя", друга крайнодясна партия, и Антонио Таяни от "Напред Италия", която е член на ЕНП. Таяни беше евродепутат, комисар и председател на европарламента.

Стотици хора преминаха с транспарант с надпис "Италия не капитулира" през центъра на Рим на националния празник, Деня на републиката.

Тази демонстрация е символичен жест, с който да бъдат чути гласовете на гражданите, които искат по-малко бюрокрация, намаляване на данъците с 15 процента и истинска съдебна реформа, каза Салвини в "Туитър", цитиран от Франс прес.

Около 1000 демонстранти разпънаха италианско знаме по протежение на 500 метра от бул. "Виа дел Корсо". Организаторите бяха обявили, че това ще бъде седящ протест и че участниците ще спазват физическа дистанция. Но демонстрацията бързо се превърна в кортеж, начело с тримата политици.

Протестът бе организиран малко след официалните тържества с участието на президента Серджо Матарела. Матарела положи венец на Олтара на родината, паметник на националното единство край пл. "Венеция", заедно с премиера Джузепе Конте.
Обикновено на този ден има военен парад, но той бе отменен заради коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови