Дим от горящите гори край Чернобил над Киев, властите отричат за радиация

OFFNews 17 април 2020 в 21:37 3481 0

Силни ветрове докараха над украинската столица Киев дим от горящите гори в радиационно замърсената зона около Чернобилската АЕЦ и властите предупредиха днес жителите на града да не отварят прозорците си, предаде ДПА.

Горите са в забранената зона около авариралата през 1986 г. атомна централа на около 100 км северно от Киев. Взривът на 4-и реактор там преди 36 години е смятан за най-тежката ядрена авария в историята, довела до изхвърляне на огромни количества радиоактивни вещества в атмосферата и особено в околните територии.

Пожарът в чернобилската гора продължава на приливи и отливи вече две седмици и е обхванал около 11 500 хектара площ. Борба с него водят 1100 пожарникари. Властите го свързват със сухата зима без достатъчно сняг. Засилените ветрове през последните дни усложниха задачата на огнеборците.

Кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от ДПА, обаче успокои във видео в интернет жителите, че засега откъм Чернобил идва "само дим, но без радиация". Успокоително изявление направи и шефът на украинската хидрометеорологична служба Николай Кулбида, цитиран от ТАСС. Според него димът над Киев вчера не е дошъл откъм Чернобил, защото вятърът е бил северозападен, а откъм Житомирска област, където е имало няколко пожара и прашна буря поради засушаването.

Кулбида каза, че се извършва непрекъснат радиационен мониторинг и не е регистрирано превишение на нормите. Той добави, че в близките 10 дни в страната, освен над западните райони, не се очакват валежи. "Така че в районите, където тлеят треви, торф и гори, няма да има валежи, но няма да има и значително усилване на вятъра", обясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови