Дипломатически ураган след опит на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел

OFFNews 05 декември 2017 в 15:02 8396 0

Дипломатически ураган предизвика опит на американския президент Доналд Тръмп дефакто да признае Йерусалим за столица на Израел, като премести посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, който и евреи, и палестинци смятат за своя столица.

Информацията, че държавният глава се готви да обяви изпълнението на това си предизборно обещание в реч в сряда, бе оповестена чрез Ройтерс, а източникът бе неназован член на екипа на президента. Днес последва стъпка назад - Белият дом реши да отложи вземането на решение.

Реакции

В понеделник Саудитска Арабия заяви, че такова действие преди окончателното уреждане на израелско-палестинския конфликт би имало "пагубно" въздействие върху мирния процес.

Палестинският президент Махмуд Абас призова световните лидери да се намесят, заявявайки, че такова решение на САЩ би унищожило мирния процес.

Йордания предупреди за "пагубни" последствия, докато генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт заяви, че подобен ход "подхранва фанатизма и насилието".

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган обяви, че това ще доведе до прекратяване на дипломатическите отношения между Израел и Турция, а вицепремиерът на Турция прогнозира, че признаване на Йерусалим за столица на Израел би довело до "голяма катастрофа".

Статутът на Йерусалим е "червена линия" за мюсюлманите, която не бива да бъде пресичана, предупреди Ердоган в тв реч.

Френският президент също се намеси. Еманюел Макрон е казал на Тръмп, че е обезпокоен от перспективата американският лидер да признае Йерусалим за столица на Израел. Всяко решение за оспорвания статут на града трябва да бъде "в рамките на преговорите между израелци и палестинци", е заявил Макрон в телефонния им разговор.

В събота френският президент прие в Елисейския дворец премиера на кюрдския автономен регион в Ирак Нечирван Барзани. Срещата се състоя на фона на продължаващата криза между Багдад и Ербил, два месеца след като жителите на Иракски Кюрдистан се обявиха с огромно мнозинство за независимост на референдум, обявен от централните власти за незаконен, отбелязва Франс прес.

Германия също реагира. Външният министър Зигмар Габриел каза днес, че преместването може да има отрицателни последици, предаде ДПА. Проблемът с Йерусалим може да бъде решен само чрез преки преговори между двете страни, имайки предвид израелците и палестинците. Габриел допълни, че Европа трябва по-решително да защитава ценностите и интересите си и да се изправи срещу САЩ, ако е необходимо, посочва Асошиейтед прес. По думите му "световното господство на САЩ бавно се превръща в история".

САЩ ще останат най-близкият съюзник на Европа, увери той, но трябва да се уреждат различията с Вашингтон и да се прокарват червени линии.

Габриел изтъкна конкретно американските санкции срещу Русия, които според него заплашват европейските енергийни компании; повишената опасност от война, в случай че се разпадне споразумението за иранската ядрена програма; и опасността от разпалване на близкоизточния конфликт, ако САЩ признаят Ерусалим за столица на Израел.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман обаче изрази надежда Тръмп да премести посолството на САЩ. Това би било "исторически повод за поправяне на една несправедливост", увери Либерман, цитиран от Франс прес.

"Президентът бе ясен по тази тема от самото начало: въпросът не е дали, а кога", заяви Хоган Гидли, говорител на американското президентство, и уточни, че решението ще бъде взето "в близките дни".

Други официални реакции от Израел засега няма. В същото време говорителят на израелското министерство на външните работи Емануел Нахшон обвини Европейския съюз, че се "изплюва в лицето" на Израел. Поводът е предвиденото присъствие на постоянния представител на ЕС в страната на изложба за палестинците. Тя показва 50 портрета на палестинци, родени през 1967 г. и е дело на израелската неправителствена организация "Бецелем" по повод Международния ден за правата на човека 10 декември.

Коментарът бе направен седмица преди рядка среща между израелския премиер Бенямин Нетаняху и външните министри от ЕС.

"(Официалните представители) на ЕС смятат, че за да докоснат сърцето на израелците, трябва да им се изплюят в лицето", каза Емануел Нахшон.

Предистория

Статутът на свещения за три религии - юдаизъм, ислям и християнство, град Йерусалим е ключов в конфликта между Израел и палестинците. Израел превзе Източен Ерусалим през Шестдневната война от юни 1967 г., а през юли 1980 г. обяви града за своя "вечна и неделима" столица. В същото време палестинците се стремят да обявят източната му част за столица на своята държава.

През 1995 г. Конгресът прие закон за преместването на посолството от Тел Авив в Йерусалим до 31 май 1999 г.  Оттогава насам американските президенти отлагат изпълнението му чрез заповеди, които подписват на всеки шест месеца, с мотива, че статутът на града трябва да бъде определен в преговори между Израел и палестинците.

Този юни Сенатът одобри резолюция, с която призовава Вашингтон да изпълни закона, а в края на ноември на съвещание в Белия дом Тръмп посочил, че е време да удовлетвори молбата на Израел. Срещу преместването на дипломатическата мисия на САЩ се изказали държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната Джеймс Матис, които смятат, че такъв ход може да застраши американските дипломати и военни в Близкия изток и в държави с преобладаващо мюсюлманско население.

От поемането на президентския пост Тръмп вече е подписвал веднъж заповед за отлагане. Крайният срок за второто му решение изтича в понеделник, но той може да реши да не отложи преместването - в предизборната си кампания Тръмп обеща обратното, да прехвърли посолството в Йерусалим.

Хамас заплаши с нова интифада, ако това се случи. Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) каза вчера, че ако Тръмп признае Ерусалим за столица на Израел, това ще представлява "откровена агресия" срещу арабския и мюсюлманския свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !